Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Julhetsa med Titti och Susanne

Titti bakar saffransbröd för lata

Uppdaterat onsdag 25 november 2015 kl 10.26
Publicerat tisdag 24 november 2015 kl 12.30
Tittis kletiga fingrar i julbaket
(3:22 min)
Titti Hildebrand bakar. Foto: Sveriges Radio.
1 av 3
Titti Hildebrand bakar. Foto: Sveriges Radio.
Saffransbröd för lata, blir snyggt efter jäsning
2 av 3
Titti gör skådebröd för lata. Foto: Titti Hildebrand

Maria Printz lär Titti baka saffransbröd för lata - och delar med sig av receptet.

Del 2 i vår serie om julhets. Förra veckan band Susanne julkransar, idag är det dags för Titti att baka.

– Lös deg, god bulle! Så är det. Mer mjöl så blir bullen hårdare. Det handlar om lätta händer, säger Maria Printz på Printz bageri.

Maria tipsar om en latmansvariant av saffransbröd. Att lägga bollarna glest på plåten och sen sväller de under jäsning, och sedan gräddar av dem.

– Sen penslar man dem helt lödigt med smör och råsocker. Och så bryter du det isär det här som ett bräck, som brytbröt. Det är så fruktansvärt gott och enkelt!

Recept: Saffransbröd för lata

Denna sats ger knappt 30 lussebullar

Dag 1: Fördeg - eller på morronen då du åker till jobbet o vill baka på kvällen.

500 gr mjölk (kall)

500 gr vetemjöl

40 gr jäst

30 gr saffran  

Blanda allt, plasta in o kyl som ovan.

Gillar du russin så ta 1 rejäl näve och blötlägg i kopp separat lika länge

 

Dag 2: Bakdagen - eller hemma efter jobbet samma dag.

300 gr socker

700 gr vetemjöl

5 gr salt

175 gr mjölk

175 gr smör skuret i bitar

175 gr kesella gourmet

 

Blanda ihop fördegen med alla ingredienser ovan, vänta med de avrunna russinen till sist.

Blanda i degblandare långsamt ca 5 min (eller knåda) och snabbare i blandaren 7 min. Låt degen vila ca 30 min.

Ta upp degen på bakbord med LITE mjöl. Dela i 30 delar.

Forma till 30 släta bollar med minimalt med mjök på bakbordet endast en aning på dina händer.

Lägg i långpanna glest, bullarna jäser till dubbel storlek ca 1,5 timme i rumstemp.

Sätt ugnen på 200 grader - grädda

Pensla ditt "saffransbrytbröd" lätt med uppvispat ägg och ordenligt ner i springorna mellan bullarna.

Grädda tills bullarna fått en gyllene topp och prova gärna med provsticka att även bullarna i mitten är genomgräddade ca 12 min

Ta ut plåten och pensla "saffransbrytbullen" med smält smör och strö den rikligt med ditt favoritsocker! Låt svalna på galler och bryt o smaska!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".