Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bättre rutiner ska göra vården bättre för barn till närstående sjuka

Publicerat torsdag 26 november 2015 kl 17.31
"De vill vet vad som händer med den som är sjuk"
(3:19 min)
Monica Gustafsson-Wallin strateg för barnrättsfrågor vid Landstinget Sörmland och Anna Åström som är distriktssköterska på SSHI Strängnäs. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio
Monica Gustafsson-Wallin strateg för barnrättsfrågor vid Landstinget Sörmland och Anna Åström som är distriktssköterska på SSHI Strängnäs. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio

I Eskilstuna presenterades på torsdagen slutresultaten av ett projekt för vårdpersonal där syftet har varit att ta fram rutiner för hur vårdpersonal bättre ska möta barn som exempelvis har en svårt sjuk förälder.

Det är ett utvecklings- och forskningsprojekt som landstinget drivit tillsammans med FoU i Sörmland och Mälardalens högskola på de palliativa verksamheterna SSIH, specialiserad sjukvård i hemmet Strängnäs och Viktoriaenheten på Mälarsjukhuset. Syftet med projektet var att ta fram en handlingsplan och rutiner för vårdpersonal om hur de ska bemöta barn som har en närstående som vårdas i livets slutskede.

– Vårat uppdrag är inte bara att ta hand om patienten utan även de anhöriga. Att se barn som viktiga anhöriga kändes naturligt för oss, men vi kände att vi inte riktigt hade den kunskapen och kände oss inte riktigt trygga i att ta hand om barnen, säger Anna Åström som är distriktsköterska på SSHI Strängnäs och en av dem som deltagit i projektet.

Hon tycker att hon genom projektet har fått mycket kunskap att tillmötesgå barnen.

Vad är det som gör att man inte känner sig trygg i att möta barn?

– Många säger att de valt att jobba inom en viss verksamhet för att de inte vill jobba med barn. Jag tror att de finns en rädsla av att man inte kan svara på deras frågor, säger Anna Åström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".