Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mat med Malin: Fem smarta rödbetstips

Publicerat måndag 30 november 2015 kl 15.33
Rödbetor stekta i spiskummin till en sallad på belugalinser. Foto: Malin Randeniye.
Rödbetor stekta i spiskummin till en sallad på belugalinser. Foto: Malin Randeniye.

Sist ut i vårt rotfruktstema är rödbetan, en färgstark rotsak som enligt vår matinspiratör Malin Randeniye är väldigt användbar.

Fem smarta rödbetstips: 

  1. Inlagda rödbetor är en klassiker som passar till husmansrätter som kalops och pytt i panna men prova att lägga in dina egna rödbetor, välj gärna nätta rödbetor och lägg in dem hela i en 1-2-3 lag. Då kan du bland annat göra egen sillsallad och rödbetssallad till jul eller bara skiva dem och servera till syltan.
  2. I de flesta välsorterade matbutiker finns idag färdigkokta rödbetor i vacuumförpackning. Det är supersmidigt att använda i sallader eller mixa ner i soppor och röror.
  3. Ett av Malins favoritrecept med rödbetor är att råsteka rödbetskyftor i olivolja tillsammans med mald spiskummin.
  4. Rödbetor kan absolut ätas råa och det finns även vackra gula och polkagrisrandiga varianter som passar bra att servera råa, skiva dem tunt med en vinägrett eller varför inte råriva rödbetan och göra en rosa tzatziki.
  5. Prova gärna att baka sötebröd med rödbeta. Byt ut morötterna mot rödbetor i en klassisk morotskaka eller baka en saftig rödbetsbrownie.

Mat med Malin hör du på måndagar kl 15.35

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".