Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Verksamhetschefen: Inte alarmerande att någon sagt upp sig

Publicerat måndag 30 november 2015 kl 16.19
"Jag håller faktiskt inte med om det"
(1:45 min)
Stefan Sparring. Foto: Charlotte Lauterbach.
Stefan Sparring. Foto: Charlotte Lauterbach.

Nedläggningen av den enda psykiatriska slutenvårdsavdelningen för nyinsjukna unga vuxna på Mälarsjukhuset har upprört personalen och en person har sagt upp sig i protest. 

Men Stefan Sparring, verksamhetschef på psykiatriska kliniken på Mälarsjukhuset, tycker inte att det är oroande.

– I alla typer av omorganisationer är det personer som funderar över sin arbetssituation och jag tycker naturligtvis att det är synd om den här personen känner att hon blivit tvingad till sin uppsägning. Men en person som säger upp sig känns inte direkt alarmerande för mig, säger Stefan Sparring, verksamhetschef på psykiatriska kliniken på Mälarsjukhuset.

Redan när man först aviserade att avdelning 24, alltså psykiatriska slutenvårdsavdelningen för unga nyinsjuka, skulle läggas ner kom protester från de anställda som menade att det nya arbetssättet inte är bra för patienterna eftersom patienterna är allt för sjuka för öppenvården.

När beslutet sedan kom valde Anneli Hansson, som jobbat tretton år på den psykiatriska slutenvårdsavdelningen för unga nyinsjukna, att säga upp sig. Hon berättar även att andra gått i samma tankar som hon.

– Först och främst kan jag inte se patienterna som kommer fara illa i och med det här. Personalen kommer alltid att klara sig, men det gör inte patienterna. De behöver någon som står på deras sida, säger hon.

Även i Nyköping har man satsat på mobila team som kan göra hembesök hos den som vill, men de mobila teamen har inte ersatt slutenvården i Nyköping, utan fungerar snarare som ett komplement till övrig vård.

Förhoppningen är att så få som möjligt ska läggas in. Men Mälarsjukhuset väljer alltså en annan väg där man helt avslutar slutenvården för unga nyinsjukna.

Stefan Sparring ser ingen problematik i att nyinsjukna nu kan komma att hamna på samma avdelningar som kroniskt sjuka, något som kritiserats av både personal och patientföreningar.

– Nej, jag håller faktiskt inte med om det. Jag har förhört mig noga med vårdenhetscheferna om hur det sett ut vid sådana här tillfällen och det har inte varit några problem. Varken patienter eller anhöriga har upplevt att det varit hotfullt eller otrevligt på de här avdelningarna, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".