Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Syrier i Sörmland överväger att lämna Sverige

Publicerat tisdag 1 december 2015 kl 05.26
"Dör hellre tillsammans med mina barn"
(1:55 min)
Ibrahim Al Ajeil och Abdelkader Alajeel framför en husvägg. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
1 av 2
Ibrahim Al Ajeil och Abdelkader Alajeel återvänder hellre till Raqqa än att stanna i Sverige utan sina familjer. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Ayman Ghafir, Samer Abdallah, Mohamad Ayrout och Samer al Munajjed vid ett långbord med tårtor och mat. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
2 av 2
Samer Abdallah, längst ner till vänster, firar att han fått uppehållstillstånd. Hans fru och son kan nu lämna Syrien och komma till Sverige. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Regeringens planer på att införa strängare asyllagar gör att flera syrier överväger att lämna Sverige, eftersom de riskerar att inte kunna ta hit sina familjer.

Fyrabarnspappan Ibrahim Al Ajeil, som bor i Hälleforsnäs utanför Flen, har suttit uppe och grubblat halva natten.

Det har hunnit bli eftermiddag och gardinerna är fortfarande fördragna i den slitna lägenheten i Hälleforsnäs, som han delar med flera andra asylansökande.

I köket droppar en läckande kran.

Framför honom på bordet står en överfull askkopp och en kortlek som har lagts ut i patiensen Solitaire.

– Jag dör hellre tillsammans med mina barn än stannar i Sverige ensam. Jag vill bara att mina barn ska ha ett tryggt liv, säger Ibrahim Al Ajeil, vars fru och barn just nu befinner sig i Turkiet.

Barnen är mellan tre och tio år gamla och föräldrarna vill inte riskera barnens liv i gummibåtarna på Medelhavet.

Mamman väntar på att Ibrahim Al Ajeil ska få permanent uppehållstillstånd så att hon och barnen kan ta flyget till Sverige som anhöriginvandrare.

Men sannolikheten är liten att Ibrahim Al Ajeil kommer hinna få uppehållstillstånd innan april månad, när de nya asyllagarna som regeringen föreslagit kan komma att träda i kraft.

Enligt regeringens förslag ska ettåriga uppehållstillstånd, istället för permanenta, vara regel framöver.

Det innebär att flyktingar inte kommer att kunna ta hit sina familjer.

I Turkiet har familjen ingen framtid. Barnen får inte gå i skolan och familjen får ingen hjälp från staten med mat och hyra. Snart är pengarna slut, enligt Ibrahim Al Ajeil. 

Han säger att det mest realistiska alternativet är att hela familjen återvänder till IS-kontrollerade Raqqa i Syrien, som de har lämnat.

Ibrahim Al Ajeils bror, som kom till Sverige samtidigt, och vars fru och tre barn finns kvar i Turkiet, funderar i samma banor. 

– Jag reste hit för att kunna ta hit min familj, inte för att ensam få uppehållstillstånd, säger brodern Abdalkader Alajeel, som är orolig att hans 18-årige son ska tvingas strida för IS om familjen återvänder till Raqqa.

Bröderna säger att de har förståelse för att den svenska regeringen vill dra ner på flyktingmottagandet, men de tycker att syrier som flyr från krig borde undantas från de nya reglerna.

För dem framstår den svenska asylpolitiken som ett lotteri.

Samtidigt som de båda bröderna sitter i sin mörka lägenhet i Hälleforsnäs pågår ett tårtkalas i centrala Flen, där ett femtontal personer firar att flera i sällskapet har fått permanenta uppehållstillstånd.

En av festdeltagarna är syriern Samer Abdallah, som P4 Sörmland har berättat om tidigare.

Han har väntat på uppehållstillstånd i över ett år, och hans fru och fyraårige son är kvar i den IS-kontrollerade staden al-Mayadin Syrien.

När vi träffar honom på tårtkalaset har han fått sitt permanenta uppehållstillstånd.

Snart kan hans fru och son komma till Sverige.

– Jag är så glad, jag kan inte beskriva med ord hur jag känner mig, säger han.

Samtidigt lider han med de landsmän som riskerar att inte kunna återförenas med sina familjer.

– Jag är ledsen för deras skull. De kom hit för att kunna ta hit sina familjer, inte för att vara i säkerhet här samtidigt som deras familjer är kvar i kriget, säger Samer Abdallah.

Samer Al Munajjed, som också firar sitt uppehållstillstånd, håller med.

– Det känns orättvist och inhumant, det finns familjer som svävar i större fara än vad min gör, säger Samer Al Munajjed, vars fru och barn bor i en stad som räknas till de säkrare områdena i Syrien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".