Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skräckfylld upplevelse för asylsökande runt Ultima Thule-konsert

Uppdaterat tisdag 1 december 2015 kl 17.54
Publicerat tisdag 1 december 2015 kl 14.54
"Kvinnor barn och de gamla fick vara på rummen, medan vi män höll oss beredda..."
(3:34 min)
Ahmad Terkawi utanför asylboendet där många var oroliga under Ultima Thules konserter. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Ahmad Terkawi utanför asylboendet där många var oroliga under Ultima Thules konserter. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Stämningen på asylboendet hotell Ankaret i Oxelösund var tidvis skräckslagen vid den nationalistiska rockgruppen Ultima Thules konserter de senaste två helgerna då de asylsökande uppmanades att hålla sig inne.

Ahmad Terkawi kom med sin fru och två barn till Sverige från Syrien för ett par månader sen.

Han är något av inofficiell talesperson för flyktingarna på Ankaret och många kommer fram till honom när vi träffar honom på asylboendet.

 Han berättar om skräckfyllda upplevelser redan under den första kvällen när den nationalistiska rockgruppen Ultima Thule hade releasekonserter för sin nya skiva i det som en gång var folkets hus.

– En grupp på några personer började kasta sten och äpplen och skrika hotfullt när några flyktingar skulle hämta tvätt i tvättstugan en lokal intill flyktingboendet, säger Ahmad.

Han berättar vidare och visar bilder på män i svarta kläder och rakade skallar som högljutt ska ha försökt tränga sig in i asylboendet men att poliserna utanför stoppade dem. Och hur männen sen hotade att komma tillbaka senare när polisen inte längre var kvar.

Ahmad berättar att migrationsverket varnade de asylsökande inför Ultima Thules konserter och att det kunde komma personer som inte tycker om flyktingar till Järntorget och att det kunde bli bråk och de uppmanades att hålla sig inne. Och samma budskap kom sen under kvällen från polisen, säger han:

– Polisen kom till oss och sa att upp mot 700 personer skulle kunna komma hit till centrum och uppmanade oss att inte gå ut, vi är här för att skydda er. Om någon kommer hit och försöker göra något dumt, undvik dem då, håll er bara inne på hotellet, säger Ahmad. 

Några män ska under kvällen sen ha ställt sig demonstrativt att urinera vid porten till asylboendet och vid ett annat tillfälle stannade flera bilar på baksidan och högljudda män gick fram och ställde sig att urinera.

När den våldsamma branden sen startade i ett ödehus fullt synligt från lägenheterna i asylboendet spred sig en panik att elden var anlagd för att locka bort polisen från asylboendet, berättar Ahmed.

Ahmad visar en app som flera av flyktingarna har i sina mobiler med ett allanrop så att de snabbt kan kalla på varandra om något skulle hända och om kvinnorna och barnen och de äldre som tvingades gå upp på rummen.

Medan männen höll sig nere i receptionen för att snabbt kunna ringa polisen och i värsta fall själva ingripa om några försökte tränga sig in i flyktingboendet.

– Hotellet är vårt hem nu, och vi ser till att inget ska hända våra kvinnor och barn, säger han.

Ahmad Terkawi berättar att han är doktor i farmakologi och att många som bor på hotell Ankaret är högt utbildade och bara vill ha lugn och ro, och har mycket att ge det svenska samhället.

Men han berättar också om frågan han får från sin femårige son någon dag senare, efter det att de uppmanats att hålla sig inne på grund av risk för attacker från högerextremister.

– Pappa, jag känner att de inte tycker om oss. Varför har du tagit mig hit om de inte gillar oss?

Ansvarige polisbefäl Tobias Kjell säger att han beklagar att beklagar om Ahmad har upplevt situationen som hotfull, men att hans egen upplevelse var att det var lugnt på Järntorget. 

Så här säger han om att de asylsökande ska ha uppmanats att hålla sig inne på hotellet.

– Att det är en konsert och att en del av publiken kanske inte gillar att invandrare kommer till Sverige och sedan hur de tolkat det och vad den enskilde polismannen har sagt ordagrant kan inte jag svara på.

Är det normalt förfarande vid en musikkonsert?

– Det kanske inte är ett normalt förfarande vid en musikkonsert, men jag vet vid flera tillfällen där man kanske inte bör gå ut där man befarar att det blir tumult.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".