Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nävertorps taxi vill sänka lönerna för de anställda

Publicerat onsdag 2 december 2015 kl 16.14
Transportarbetareförbundet: Naturligtvis ska de anställda inte betala det
(1:52 min)
Kjell Arbestål, ombudsman Transport Sörmland. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Kjell Arbestål, ombudsman Transport Sörmland. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Nävertorps taxis bolagsledning har lagt fram förslag om sänkta löner och förändrad semesterersättning, som enligt facket Transport strider mot semesterlagen.

Nävertorps taxi har avtal på sjuk- och färdtjänstresorna i Sörmland.

Ombudsmannen Kjell Arbestål på Transportarbetareförbundets sörmlandsavdelning, säger att det inte är rimligt att de anställda ska betala företagets skatteskulder.

– Naturligtvis ska de anställda inte betala det, det är ju företagets sak att göra det. Man ska ju ha det man har rätt till. De här tjejerna och killarna som kör det här gör ett jättejobb och är underbetalda redan idag, säger Kjell Arbestål.

Och om medlemmarna inte går med på det här?

– Den frågan ställde vi också till företaget som svarade att då kommer vi att säga upp dem, säge han.

Det var på möten med de anställda i Katrineholm, Nyköping och Eskilstuna tidigare i veckan som bolagsledningen föreslog sänkta löner på mellan 500 och 700 kronor i månaden och att semesterersättningen räknas om för att minska företagets kostnader för att klara det akuta ekonomiska läget.

Transports ombudsman Kjell Arbestål var inbjuden till mötena och enligt honom så innebär den förändrade semesterersättningen en kraftig försämring bara den för de anställda på ytterligare mellan 500 och 1500 kronor - dessutom menar han strider förslaget mot semesterlagen.

Kraven var enligt Kjell Arbestål också ställda som ett ultimatum - den som inte går med på det här får inte jobba kvar.

Företagets vd Sultan Salimovic vill inte ställa upp i en bandad intervju, men bekräftar att företaget har stora ekonomiska problem, med en skatteskuld på 2,5 miljoner kronor och att han gick ut med de här förslagen för att företaget inte ska gå i konkurs.

Han hävdar att det inte var något ultimatum, men säger att det kan komma uppsägningar som en följd av att bemanningen och schemana nu ses över.

Han säger att en majoritet av de anställda går med på att sänka lönen och att han är starkt kritisk till att facket går emot förslagen - så kritisk att han hotar med att säga upp kollektivavtalet med Transport.

Kjell Arbestål säger att hans telefon gått varm de senaste dagarna från oroliga medlemmar:

– Det är jätteoroligt ute nu, man ringer och är rädd om sitt jobb och vad händer nu, kommer jag få min lön till jul. Man förstår liksom inte varför man ska sänka lönen om man redan har en dålig lön, bara för att det finn skulder i företaget, säger Kjell Arbestål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".