Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre poliser i region Öst efter omorganisationen

Publicerat torsdag 3 december 2015 kl 05.18
"Poliserna ska vara där behovet är störst"
(1:37 min)
Polisbil. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.
Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.

Sedan 2013 har antalet poliser i området region Öst minskat med omkring 80 poliser. Det visar en sammanställning som P4 Östergötland har gjort.

Minskningen beror på att tjänsterna har omfördelats i landet och det har lett till att vissa region fått fler poliser och för region Öst har det alltså inneburit färre poliser.

– Under 2013 så var inriktningen att region Öst skulle minska antalet anställda till förmån för övriga polismyndigheter i landet. Det är för att poliserna ska vara där man mest behöver dem, säger Charlotte Lundgren HR-chef för polisen i region Öst.

En grundläggande tanke som genomsyrat den stora polisomorganisationen har varit att poliserna ska vara där de behövs mest. Inom region Öst har det inneburit att många polisstationer i framförallt små kommuner försvunnit och arbetsplatserna för de berörda poliserna flyttats till de större orterna i Östergötland, Jönköping och Sörmland.

Och nu visar det sig att omfördelning av resurserna sker inte enbart inom regionerna utan över hela landet. De regioner som anses ha för många poliser i relation till brottsligheten i sitt område tvingas lämna resurser till andra områden i landet.

För region Öst har det inneburit nästan 80 färre poliser på två år. Patrik Forsemalm regionalt huvudskyddsombud säger att när resurserna minskar så tvingas de som är kvar att jobba ännu hårdare och det påverkar arbetsmiljön negativ.

– Den stora risken är att vi har personal som inte orkar, att vi inte får en otålig organisation och att vi har folk som i längden bli sjukskrivna för att vi får en för hög arbetsbelastning.

Mikael Backman, som är polisområdeschef i Sörmland, säger att den nya organisationen visserligen gjort att man flyttat om personal till nationella avdelningar.

Han menar att i Sörmland har det snarare blivit fler poliser, framförallt i yttre tjänst eftersom det i första hand är äldre poliser som försvunnit här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".