Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mat med Malin: Tre snabba desserter till nyårsafton

Publicerat torsdag 31 december 2015 kl 10.00
Nyårsdesserter i sista minuten
(8:07 min)
Float: sorbet och bubbel. Foto: Malin Randeniye.
Float: sorbet och bubbel. Foto: Malin Randeniye.

Vår matinspiratör Malin Randeniye har tagit fram tre supersnabba och lyxiga nyårsdesserter som du hinner fixa innan kvällen.

Hon har dessutom satt ihop en varningslista på vad du förmodligen inte hinner med till kvällen.

Varningslista: Desserterna du inte hinner med

Allt som behöver tid för att sätta sig, stelna eller frysa är riskabelt att börja med när det är knappt om tid. Många recept är alldeles för optimistiska när det gäller att bedöma tiden för detta. Pannacotta behöver oftast stå över natten för att sätta sig. Har du gjort en pannacotta som inte verkar sätta sig kan du prova att sätta in den i frysen. Mousser sätter sig i regel lite snabbare än pannacottor men det är ändå en chansning i det här läget. Glass och sorbet kan gå lite snabbare att frysa om du först har kört dem i en glassmaskin men har du inte det så får du räkna med att ha din glass i frysen över natten så den verkligen hinner sätta sig.

Avancerade bakverk och jäsdegar tar också alltid mer tid än vad man kan tro och är inget man bör börja med några timmar innan de ska serveras.

Recept 1: Supersnabb glasstårta

Köp en vaniljglass av god kvalitet. Kör den i en matberedare tillsammans med en smaksättning som du tycker om och som känns lite extra lyxig, det kan vara saffran och cognac, mörk choklad och kakao eller hackad choklad, päronlikör och pepparminessens till exempel. Blanda om så hela glassen smaksätts och tryck sedan ner hela glassmeten i en springform och låt den stå övertäckt i frysen i minst en timme tills det är dags att servera. Dekorera med massor av färska bär och frukter som passar ihop med glasstårtans smaksättning.

Recept 2: Float

Helt enkelt sorbet och bubbel. Köp en fin sorbet med någon bärig eller fruktig smak. Skopa upp den i kulor innan servering och slå över lite champagne eller annat bubbel. De som inte vill dricka alkohol kan istället välja en god alkoholfri äppelcider till sorbeten.

Recept 3: Tropisk gino

Köp en massa färska tropiska frukter som passar bra att värma, till exempel ananas, mango och papaya. Skala och dela dem i bitar till en fruktsallad. Tillsätt lite vaniljfrön och eventuellt socker om frukterna är sura. Har man en skvätt kokoslikör kan man hälla i det också. Lägg frukten i en stor ugnsfast form eller i ugnsfasta portionsformar. Finhacka vit choklad och strö på toppen. Sätt ugnen på 250°C och gratinera frukten i övre delen av ugnen med öppen lucka just innan servering. Låt chokladen bli gyllene men inte brännas. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.  

Gott nytt år önskar Malin Randeniye

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".