Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökad arbetslöshet i Sörmland 2016

Uppdaterat onsdag 9 december 2015 kl 10.37
Publicerat onsdag 9 december 2015 kl 10.25
Jens Lotterberg, utredare: Hela samhället måste få det att fungera
(2:00 min)
Man går in på arbetsförmedlingen i Eskilstuna. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio
Arbetslösheten väntas öka i Sörmland 2016. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio

Nästa år väntas antalet sysselsatta fortsätta att öka i Sörmland, men samtidigt ökar arbetslösheten. Det visar arbetsförmedlingens prognos.

Det beror på att utbudet av arbetskraft ökar mer än sysselsättningen, vilket pressar upp arbetslösheten. 

Samtidigt ökar bristen på arbetskraft inom vissa yrken. 

En faktor som gör att arbetslösheten väntas öka är att man räknar med att flyktingmottagningen kommer att fortsätta att vara omfattande även under nästa år.

Samtidigt som det är många arbetslösa har det privata näringslivet svårt att hitta personal med rätt kompetens. En tredjedel av arbetsgivarna säger att
de inte hittar rätt kompetens när man rekryterar vilket är en ökning jämfört med vad de sa för ett år sedan.

Bristen på arbetskraft är ännu högre bland offentliga arbetsgivare och väntas öka. Behovet av anställda är mycket stort inom barn- och äldreomsorg, hälso- och sjukvård, utbildning och sociala tjänster.

"Inom offentliga verksamheter har bristtalen nått oroande höga nivåer i länet.

I de senaste fem undersökningarna har cirka 55 procent av de tillfrågade arbetsställena angett brist", enligt prognosen.

Arbetslösheten kan botas med ökad utbildning, menar Arbetsförmedlingen, som pekar på vikten av att exempelvis minska avhoppen från gymnasieskolan och minska andelen som lämnar gymnasiet med ofullständiga betyg.

Fler behöver gå vidare till olika former av eftergymnasial utbildning, tycker Arbetsförmedlingen. Industriföretagen behöver kraftsamla för att öka intresset för de industritekniska utbildningarna på länets gymnasieskolor, enligt rapporten.

Arbetsförmedlingen skriver i sin rapport att arbetsmarknaden fortsätter att utvecklas i positiv riktning under det kommande året.  

Enligt rapporten kommer den  privata konsumtionen bli drivande men även investeringar och ökningen av offentlig konsumtion bidrar till tillväxten. Även bland länets industriföretag har optimismen om en bättre utveckling framöver ökat.

Arbetsmarknaden fortsätter därmed att förstärkas och nya jobb tillkommer inom både privata och offentliga tjänster.

Efterfrågan på arbetskraft förstärks också av den pågående generationsväxlingen där åldersavgångarna från arbetsmarknaden skapar betydande behov att ersätta dem som går i pension.

Enligt Arbetsförmedlingen gynnas ungdomarna av det positiva konjunkturläget, men samtidigt växer gapet mellan de som har utbildning och de som inte har. 

Samtidigt väntas andelen socialt och ekonomiskt utsatta växa, personer med funktionshinder, lågutbildade och personer som kommit hit från länder utanför Europa. Den gruppen har svårast att få jobb.

Men på sina håll kommer det ändå en turbulent period när många företag genomför förändringar som minskar behoven av personal, framförallt inom tillverkningsindustrin, men också inom partihandel och lagerverksamhet.

Bland annat påverkas arbetslösheten av att Eriksson i Katrineholm lägger ner sin verksamhet. 400 anställda fick i våras besked att fabriken ska läggas ner i år.

Arbetslösheten påverkas också av utflyttning och att ny teknik införs. Exportindustrin har under de senaste åren haft problem med en svag efterfrågan från många länder inom euroområdet. Läget där påverkar fortfarande arbetsmarknaden men riskerna för ett bakslag har minskat och utsikterna för en återhämtning i euroområdet har snarare stärkts, skriver Arbetsförmedlingen sin prognos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".