Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tomma sörmländska svinstallar får framtid som fiskodlingar

Publicerat fredag 11 december 2015 kl 05.15
Länsstyrelsen: Hållbart vattenbruk prioriterat
(1:52 min)
Akvarium. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
1 av 3
Tilapia är den tåliga och förhållandevis billiga fisk som anses lämplig för aqauaponi. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
Bosse Persson. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
2 av 3
Bosse Persson har nyckeln till det som kan bli framtidsbransch inom svenskt lantbruk. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
Bosse Persson och Jimmie Blom. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
3 av 3
Om bara några månader flyttar fiskar och växter in. Fiskodlare Bosse Persson och länsfiskekonsulenten Jimmy Blom. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.

Tomma svinstallar kan bli basen för framtida fiskodling. Aquaponi heter metoden och landets första stora anläggning är på gång i Stora Sundby utanför Eskilstuna.

I en anonym källare i Stora Sundby utanför Eskilstuna finns landets första stora barnkammare för fiskyngel som nu växer till sig, för att odlas på det här sättet. Bosse Persson är pionjären som satsar på aquaponi.

– Det här är själva starten på alltihop, utan bra yngel får man inga bra fiskar och då går det inte bra. De här kan vi sälja när de är tio veckor ungefär, säger han.

Just nu är det här som Bosse Persson föder upp sina fiskyngel, som han framöver ska leverera till det som spås bli en viktig framtidsbransch. Landodlad fisk - som mat hemma och på krogen.

Samtidigt kan det här ge nya möjligheter för lantbrukare som tvingats lägga av som grisuppfödare. Nedlagda svinstallar anses nämligen ekonomiskt fördelaktiga för aquaponi.

Om några månader flyttar Bosse Perssons företag in i ett sådant svinstall. Där ska vattnet från ett 40-tal akvarier strömma i rännor, renas genom sand och också av växter - som sedan blir fiskmat. Och växterna göds av fiskarnas avföring.

Utsläpp i miljön är annars vanliga problem vid fiskodlingar. Men aquaponin är ett slutet system.

– Helt och hållet, det enda vi fyller på är vatten som avdunstar, säger Bosse Persson.

Bosse Persson har över 20 års erfarenhet av fiskodlingar i Centralamerika. Den fisk han nu tar fram är en tålig tilapia, en sorts ciklid. Ursprungligen afrikansk, men nu vanlig på matbord världen över.

Länsstyrelsen i Sörmland följer fiskodlingsplanerna.

– Nationellt har man ju pekat ut vattenbruk och då speciellt hållbart vattenbruk som vi någonting måste syssla mycket mer med i Sverige och det här är, vad vi vet idag, det hållbaraste vattenbrukskonceptet som finns, säger länsfiskekonsulenten Jimmy Blom.

Aquaponi är möjligen nytt i Sverige, men anses ha flertusenåriga rötter. Babylonierna, forntida egyptier, azteker och mayaindianer ska ha ägnat sig åt det. Idag är det populärt i Australien, Latinamerika och på andra håll.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".