Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Parkeringshus byggs i Munktellområdet

Publicerat söndag 13 december 2015 kl 07.30
"De parkeringslösningar som finns idag räcker inte till"
(1:42 min)
Jimmy Jansson. Foto: Ingela Martinsgård/Sveriges Radio
Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna. Foto: Ingela Martinsgård/Sveriges Radio

Det ska byggas ett parkeringshus i Munktellområdet i Eskilstuna trots tidigare besked om att inga nya parkeringsplatser ska tillföras.

– Från majoritetens sida, så ser vi att det är alldeles nödvändigt med parkeringshus med tanke på att så många människor kommer att vara i rörelse.

Planeringen för det nya parkeringshuset i Munktellområdet i Eskilstuna pågår för fullt, Kommunfastigheter jobbar tillsammans med stadsbyggnadsförvaltningen för att hitta en lämplig plats. Man pratar också om tänkbar volym och kostnaden för det hela.

– De parkeringsmöjligheter som finns där idag kommer inte att räcka när det är fullt ös i området.

Det är inte bestämt om det blir kommunen eller en privat aktör som bygger det nya parkeringshuset. Inga skarpa beslut är tagna än, men Jimmy Jansson hoppas på en snabb lösning så att parkeringshuset kan vara klart samtidigt som den nya arenan invigs 2017.

– Jag hoppas att vi kan fatta nödvändiga beslut redan under 2016 för att komma igång med byggnation så fort som möjligt. Det vore lämpligt så vi kan matcha övriga investeringar i området som bad, arena och annat. 

Tidigare har kommunen kritiserats för att de inte tänkt på nya parkeringsmöjligheter i Munktellområdet där det inom ett par år finns både nytt badhus och arena samt 400 nya bostäder. Eskilstuna kommun har prisats för sitt miljöarbete, hur rimmar ett parkeringshus med det?

– Människor kommer att fortsätta att köra bil. Bilen är en viktig del av våra liv. Samtidigt måste vi givetvis uppmuntra folk att gå, cykla eller ta bussen när det passar bäst.

Ett parkeringshus i Munktellstaden ger helt fel signaler om hur vi behöver planera staden, det anser oppositionspartierna Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Det nya parkeringsanvisningssystem som finns i Eskilstuna visar att de parkeringsplatser som finns idag räcker till.

I stadsmiljön är det gående, cyklister och kollektivtrafik som ska prioriteras enligt tidigare beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".