Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Förälder kritisk till nedskärningar på funktionsnedsatta i Eskilstuna

Publicerat tisdag 15 december 2015 kl 09.27
Simone Sköldin, förälder: Det är fruktansvärt
(1:39 min)

Daglig verksamhet och gruppboenden för personer med psykiska funktionsnedsättningar i Eskilstuna riskerar att drabbas av de nedskärningar som väntar inom vård- och omsorgsförvaltningen.

Enligt förvaltningen kan det bli fler personer som får insatserna framöver, men med samma personalstyrka.

Det kan enligt förvaltningen leda till att mindre planering och förebyggande insatser.

– Jag tycker att det är fruktansvärt. Det är alldeles för lite folk, säger Simone Sköldin, som har en son som har autism och som själv har jobbat med funktionsnedsatta personer.

Idag arbetar hon heltid med sin son som behöver mycket hjälp.

Förslaget från förvaltningen är att göra effektiviseringar på boenden med särskild service, LSS, och autismverksamhet, men också inom socialpsykiatrin, med nio miljoner kronor.

Boendena kommer att få ta emot fler brukare som behöver hjälp, men med samma arbetstid som tidigare. men effektiviseringen bygger på att förvaltningen får tag i lämpliga lägenheter och/eller byggnationer 2016. 

Ett tio-tal brukare fördelas på de enheter som finns för bostad med särskild service utan att det blir mer resurser. 

Enligt förvaltningen kan det leda till minskad tid för stöd, service och social samvaro vilket i sin tur kan leda till oro och osäkerhet bland de som behöver hjälpen.

Effekten kan bli att mer utåtagerande beteende och minskade individuella lösningar för fritiden. Risken är att det blir mer fritidsaktiviteter i grupp. 

Personalen kan bli mer stressade och kvalitén naggas i kanten och risken ökar för felmedicinering och ökad sjukfrånvaro.

– De pratar om normalisering, alla ska ha möjlighet att gå och bowla eller göra någonting, men har man inte tillräckligt med tid kan man inte göra det. Då får man vara hemma för alla klarar inte av att gå iväg själv på saker. De måste ha personal med sig. Det blir sämre livskvalitet och definitivt inte en normalisering så att de lever ett så normalt liv som alla andra. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".