Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Krav på ny kommunreform när minister besöker Nyköping

Publicerat tisdag 15 december 2015 kl 16.00
Ardalan Shekarabi utesluter inte kommunsammanslagningar
(1:56 min)
Civilminister Ardalan Shekarabi. Foto:Sveriges Radio.
1 av 2
Civilminister Ardalan Shekarabi. Foto:Sveriges Radio.
Anneli Bengtsson (S) KS-ordförande i Vingåker. Foto: Per Thyrén/ Sveriges Radio.
2 av 2
Anneli Bengtsson, kommunstyrelsens ordförande i Vingåker (S) säger nej till kommunsammanslagning. Foto: Per Thyrén/ Sveriges Radio.

Det är stora utmaningar för kommunerna att klara en välfärd som är likvärdig för alla och civilminister Ardalan Shekarabi tar upp behovet av en ny kommunreform när han besöker Nyköping idag. 

Civilminister Ardalan Shekarabi är ute på en landsomfattande turné för att diskutera hur välfärden ska klaras i framtiden och i dag är han i Nyköping för att träffa länets kommun- och landstingspolitiker.

Och det handlar bland annat om behovet av en ny kommunreform och kanske kommunsammanslagningar.

– I vissa regioner kan kommunsammanläggningar vara svaret, för vi ser ett behov av att modernisera den kommunala strukturen. Och det är av vikt att säkerställa likvärdigheten i välfärden, det handlar ju i grund och botten om sammanhållningen i vårt land. Men vi har redan nu kommuner som är gigantiska till storleken geografiskt, och då måste man titta på andra alternativ, säger Ardalan Shekarabi. 

Enigt Ardalan Shekarabi så har närmare hälften av landets kommuner minskad befolkning sen den senaste kommunreformen på 1970-talet. Befolkning blir också allt äldre och många mindre kommuner har stora problem med kompetensförsörjning.

När han nu reser runt och träffar landets kommun- och landstingspolitiker inför den utredning han tillsätter nästa år så utesluter han inte kommunsammanslagningar men framhåller att det bara är ett av flera alternativ, det handlar lika mycket om att utveckla samarbetet mellan kommunerna.

– Där behoven finns, där vi ser behovet av kommunsammanläggningar så måste den frågan utredas, säger Ardalan Shekarabi.

Vingåker är Sörmlands minsta kommun, med knappt 9 000 invånare - men trots stora utmaningar bland annat att klara integrationsfrågor, bostadsbyggande, skolan och den kommunala kompetensförsörjningen  så säger kommunalrådet socialdemokraten Anneli Bengtsson definitivt nej till någon kommunsammanlagning.

– Mitt meddelande till Ardalan Shekarabi är ju att låt oss sköta vår kommun på bästa möjliga sätt, utan att lägga krokben för oss. Och sen så tror jag nog att vi kommer att hitta smarta lösningar själva, säger Anneli Bengtsson.  

Så skulle frågan komma upp på det här seminariet du ska på så skulle du säga nej?

– Ja, jag skulle säga nej. Vi pratar inte om de frågorna överhuvudtaget just nu, säger hon.

Men de vingåkersbor vi talar med är splittrade i frågan.

– Det kommer nog att bli så, det tror jag. Jag tror att det blir bra, säger Harald Gustavsson.

– Det är för lite folk, jag tror att det kommer att bli en sammanslagning inom några år, säger Herman Johansson.

– Jag är inte så förtjust i det, mer samverkan, men inte sammanslagning. Det är bra att ha nära till kommunpolitikerna, säger Ingrid Hultgren.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".