Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regionförbundet Sörmland: Små kommuner klarar sig inte själva

Publicerat onsdag 16 december 2015 kl 12.17
Viking Jonsson: Vi kommer förmodligen se kommunsammanslagningar
(7:33 min)
Sörmlandskarta med frågetecken. Foto: Evelina Crabb/Sveriges Radio.
Frågan är om Sörmland i framtiden kommer att ingå i en större region och om det blir kommunsammanslagningar. Foto: Evelina Crabb/Sveriges Radio.

Regionförbundets ordförande i Sörmland, Viking Jonsson, anser att det i vissa fall är nödvändigt med kommunsammanslagningar. 

Civilminister Ardalan Shekarabi är på besök om idag för att prata med länets kommun- och landstingspolitiker inför den regionutredning som ska inledas nästa år.

Budskapet är bland annat att det kan bli en ny kommunreform som kan leda till fler kommunsammanslagningar.

Bakgrunden är att det blir allt fler äldre och många mindre kommuner har stora problem med kompetensförsörjning.

Idag besöker civilminister Ardalan Shekarabi Nyköping för att prata med länets politiker inför den regionutredning han tillsätter nästa år och han utesluter inte kommunsammanslagningar.

– Jag tror att hans intentioner med att antingen skapar man förutsättningar för att kunna samarbeta mer eller göra en kommunsammanslagning om man ska kunna upprätthålla en kvalité på den verksamhet som man bedriver, säger Viking Jonsson, Regionförbundets ordförande.

I Sörmland har det skett kommunsammanslagningar tidigare och Viking Jonsson säger att det var bar och att det blivit bättre genom det.

– Ja, det har det varit. Den förra kommunsammanslagningen där vi jobbade oss ner till 270 kommuner var helt nödvändig för annars hade man inte haft den skattekraft i respektive kommun som hade klarat av de verksamheter man bedriver och skaffa den kompetens som man behöver. Det finns ju en grundadministration som måste finnas med rätt kompetens. Ska man hitta rätt kompetens kräver det lite större organisationer annars får man inte tag i de här människorna. Små kommuner har inte möjligheter att klara sin egen verksamhet på egen hand. Alternativet är att skaffa sig bättre möjligheter att samarbeta. 

I Vingåker samarbetar kommunen kring en gemensam räddningstjänst, Västra Sörmlands räddningstjänst, kommunen har ett gemensamt vatten och avfallsbolag tillsammans med Katrineholm och Flen. 

- Efter att Shekarabi genomfört en ny regionförändringen kommer vi inom de regionerna kommer vi förmodligen se kommunsammanslagningar, säger Viking Jonsson.

Det finns fler exempel i Sörmland på samarbete över kommungränserna.

Strängnäs, Eskilstuna, Enköping och Västerås har enats om att arbeta långsiktigt för att utveckla olika områden. De fyra Mälarkommunerna ska samarbeta för ett ökat bostadsbyggande, bättre infrastruktur, för att vårda Mälaren och för att få en effektivare och förvaltning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".