Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Färdtjänstturen blev rena skräckresan

Publicerat fredag 18 december 2015 kl 17.13
Bengt Edlund: Jag blir orolig när chauffören inte kan spänna fast mig
(1:48 min)
Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Bengt Edlund blev inte ordentligt fastspänd i färdtjänstbilen och när bilen tvärbromsade höll hans permobil på att välta.

Nävertorps Taxi har under flera år kritiserats, bland annat för att färdtjänstresor skötts på ett dåligt sätt och att företaget tänkt sänka de anställdas löner för att hantera företagets ekonomi.

Bengt Edlund, som anlitat Nävertorps taxi, berättar att hans rullstol höll på att välta när han åkte med dem eftersom han inte var ordentligt fastspänd.

– Det är bedrövligt att dom inte har bättre bilar när dom kör åt färdtjänsten. Även vi som sitter i rullstol vill köras säkert och komma fram, säger han.

Det var tidigare i höstas som Bengt Edlund beställde en resa med Nävertorps specialtransport eftersom hans egen bil var på reparation. Han berättar att fanns dåligt med utrusning i bilarna för att kunna spänna fast en rullstol och att chauffören inte visste hur han skulle göra. När bilen gjorde en kraftig inbromsning under resan lossade banden som höll fast rullstolen och Bengt Edlund var nära att välta. Som tur var satt hans assistent med i baksätet och höll fast stolen.

– Jag sätter ju mitt liv på det här. Jag ska kunna lita på chauffören, men när han inte kan spänna fast mig ordentligt så bli jag orolig.

Flera personer som P4 Sörmland har pratat ger samma bild. De säger bilarna är undermåliga och det har till och med hänt att bilar börjat brinna under resa. Facket har krävt att ramperna på samtliga bilar ska ses över eftersom de måste kunna hissas ner manuellt vid en brand.

En chaufför som P4 Sörmland pratat med säger att han förstår att kunderna är oroliga. Med rädsla för att förlora jobbet vill han inte vara med på en bandad intervju. Men han säger att det saknas kunskap hos flera av chaufförerna för hur man ska låsa rullstolar eller bårar -  och att en del bilar är i sånt dåligt skick att de inte borde får köra människor. En del borde inte ens få vara i trafik, menar han.

Sultan Salimovic är VD på Nävertorp Specialtransport. Han tillbakavisar kritiken.

– Visst, det finns lite plåtskador på dem men det är bilar som har blivit godkända i bilprovningen och är de godkända i bilprovningen är det bilar som är godkända för att köra folk, säger han.

Jag har pratat med en man som har åkt med er och han säger att han inte blev fastspänd ordentligt och höll på att välta i baksätet när chauffören tvärbromsade.

– Jag har ingen kommentar längre, snälla du.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".