Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

40-talet socialsekreterare i Sörmland måste vidareutbilda sig

Publicerat måndag 4 januari 2016 kl 05.25
"De har lång arbetserfarenhet"
(1:46 min)
Mehmed Hasanbegovic vid sitt skrivbord. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
1 av 2
Socialchefen Mehmed Hasanbegovic. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Munir Dag, avdelningschef för Socionomprogrammet Mälardalens högskola. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
2 av 2
Munir Dag, avdelningschef för Socionomprogrammet Mälardalens högskola. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Drygt 40 socialsekreterare i Sörmland saknar den behörighet som Socialstyrelsen kommer att kräva för att få fatta beslut om bland annat barnärenden inom socialtjänsten.

Nu har kommunerna tre och ett halvt år på sig att försöka hjälpa sina medarbetare att få den behörighet som krävs.

I Eskilstuna handlar det om cirka 20 personer och många har lång erfarenhet, som kanske måste komplettera sin examen med en utbildning på två och ett halvt år, berättar socialchef Mehmed Hasanbegovic. 

– Medarbetarna hos oss som ha jobbat med de här frågorna har jobbat i 10-15 år med det här. Och man har inte tagit i beaktande att man har en lång arbetserfarenhet, säger Mehmed Hasanbegovic, socialchef i Eskilstuna.

Från och med 1 juli 2019 måste de socialsekreterare som gör utredningar inom barn- och ungdomsvård ha en socionomexamen. Många av dem som arbetar idag har kanske en beteendevetarexamen och kan behöva komplettera sin utbildning med studier om socialt arbete, juridik och psykologi.

Det finns en dialog med Mälardalens högskola om hur kommunerna i Sörmland och Västmanland ska kunna lösa situationen. Munir Dag, avdelningschef för Socionomprogrammet på MDH, säger att alla kanske inte måste läsa samtliga kurser.

– Men ska man göra en validering, så måste den göras individuellt för varje enskild medarbetares examen, säger Munir Dag.

Och det brådskar. För att kommunerna ska klara sin vanliga verksamhet och samtidigt utbilda sina medarbetare, så kan det bli aktuellt med studier på halvfart eller till och med kvartsfart. Och om tre och ett halv år ska det vara klart, enligt vad som gäller idag.

– Jag tror att kommunerna måste ha en dialog med Socialstyrelsen om arbetssituationen på sina arbetsplatser. Det kanske är orealistiskt.

Sannolikt blir det kommunerna som kommer att få stå för kostnaderna för utbildningarna.

– Kommunerna måste gå ihop i både Sörmland och Västmanland. Det blir inte så mycket dyrare om det är 40 medarbetare eller 80 som sitter i föreläsningssalen, säger Munir Dag.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".