Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mindre antibiotika skrivs ut i Sörmland

Publicerat lördag 26 december 2015 kl 07.27
"Absolut nödvändigt att vi får ner mängden antibiotika"
(1:36 min)
Hans Fredlund, smittskyddsläkare. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
Hans Fredlund ordförande i landstingens "Stramanätverk". Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio

Antibiotikaanvändningen har minskat i alla landsting i landet de senaste åren, även här i Sörmland. 

Men fortfarande är det inget landsting som nått ner till de nivåer landstingen har som mål.

Landstingens mål är att högst 250 recept antibiotika per tusen invånare ska skrivas ut varje år. Det målet har funnits sedan slutet av 90-talet.

Än så länge är det inget landsting som nått dit, men det märks en tydlig minskning i alla landsting.

På fem år har antibiotikaanvändningen i Sörmland minskat från knappt 360 recept per tusen invånare år 2009 till knappt 320 förra året.

Det gör att landstinget ligger ungefär på samma nivå som snittet i landet.

Det visar siffror från "öppna jämförelser 2015" från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

– Jag tycker att vi fortsätter åt rätt håll. Jag tror att det här är absolut nödvändigt att vi får ner mängden antibiotika i befolkningen för att det är det som driver på antibiotikaresistens-utvecklingen, säger Hans Fredlund, ordförande i landstingens "Stramanätverk" som arbetar för en rationell antibiotikabehandling och mot ökad antibiotikaresistens.

– Vi lär oss under åren som går vad det är som vi kan undvika antibiotika till, när man blir frisk lika bra utan antibiotika, säger Hans Fredlund.

Orsaken till att man vill få ner antibiotika-användningen är att inte bakterier ska bli resistenta, alltså motståndskraftiga mot antibiotika.

Detta eftersom det är viktigt att kunna använda antibiotika när den verkligen behövs, exempelvis vid allvarliga sjukdomar och svåra operationer.

– Det påverkar hela den moderna utvecklingen av vården, där vi kan bota cancersjukdomar, vi kan göra avancerade operationer, vi kan rädda små barn till livet som föds för tidigt. I alla de här situationerna och några till så krävs det effektiv antibiotika och blir bakterierna resistenta så får vi en ökad sjuklighet och vi får en ökad dödlighet framöver och det är det vi vill undvika, säger Hans Fredlund.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".