Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Över hälften av bilarna i Sörmland godkändes

Publicerat söndag 27 december 2015 kl 07.48
Saltet bakom många fel på bilar
(1:27 min)
Halkbekämpning Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Vägsaltet påverkar andelen bilar som godkänns vid besiktningen, enligt Transportstyrelsens statistik. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

I län där man är sparsam med vägsalt som halkbekämpning får fler bilar godkänt än i andra län. I Sörmland godkändes 53 procent i år. I Jämtland var siffran 60 procent. 


Siffror från Transportstyrelsen visar att på Gotland och i Jämtland godkänns närmare 60 procent av bilarna medan i vårt län godkändes enbart 53 procent vid bilbesiktning i år.

Micke Gustavsson på Bilprovningen i Östersund menar att deras goda resultat beror på att det inte används så mycket vägsalt där.

– Det är helt klart saltet det beror på. Vi klarar oss jätte bra utan saltade vägar.

Enligt Trafikverket är saltet ett effektivt sätt att öka trafiksäkerheten på vägarna och minska antalet olyckor. Men vägsaltet leder också till ökad rost och korrosionsskador på bilarna.

Siffror från Transportstyrelsen visar att på Gotland och i Jämtlands län där det används inget eller väldigt lite vägsalt godkändes under 2015 uppemot 60 procent av bilarna utan anmärkning.

I andra delar av landet där det används salt för halkbekämpning är siffran lägre. I till exempel Västernorrlands län godkänns endast 48 procent av bilarna.

Kopplingen mellan vägsaltanvändning och anmärkningar som bilbesiktningen hittar på bilarna blir ännu tydligare när vi tittar på de mest vanliga felen. I de regioner där det används vägsalt så ökar andelen anmärkningar som har en direktkoppling till rost och korrosion.

Det är ett pris som vi får betala för säkerheten, säger några bilister i Norrköping.

– Säkerheten måste ändå komma först, så få döda i trafiken som möjligt säger en bilist.

Och en annan bilist säger att det är helt ok att använda salt så länge säkerheten är det viktigaste frågan.

Bilisten Peter Österholm från Östersund håller just nu på att besiktiga sin bil och han har en helt annan uppfattning om vägsaltet.

– Jag är inte så imponerad av saltet. Visst det gör att man får fäste men frågan är till vilket pris? Vad är bäst, fäste eller att grejerna håller vid en krock?


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".