Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Få kvinnor söker sig till härbärget i Eskilstuna

Publicerat tisdag 5 januari 2016 kl 05.30
"Man blandas med killar man har konflikter med"
(2:50 min)
En ljusgrön träbyggnad i tre våningar, med snö på taket. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Under år 2014 besökte 30 kvinnor och 211 män härbärget. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Männen dominerar på härbärget för hemlösa i Eskilstuna. Enligt Socialstyrelsen är var tredje hemlös i Sverige en kvinna, men på härbärget i Eskilstuna är nio av tio besökare män.

Eskilstuna kommun räknar med att det finns mellan 40 och 50 akut hemlösa personer i kommunen. Bland dem kan det finnas 10-15 kvinnor, men siffrorna är osäkra.

Enligt Socialstyrelsen är var tredje hemlös i Sverige en kvinna, men det avspeglas inte på härbärget i Eskilstuna.

Här stod kvinnorna för bara 12 procent av besöken år 2014, när 30 kvinnor och 211 män övernattade på härbärget.

Eskilstunabon Marita, som inte vill säga sitt efternamn av hänsyn till sina barn, sov själv på härbärget när hon var hemlös för några år sedan.

Hon menar att härbärget är en otrygg plats för kvinnor.

– Det negativa är att man blandas med killar som man har konflikter med, det blir inte samma trygghetskänsla. Ofta var man själv där som tjej bland en massa killar, och då blir det ganska hotfullt, säger hon.

Marita säger att de manliga besökarna på härbärget kunde vara våldsamma. En kväll när nattgästerna serverades soppa i matsalen blev hon själv misshandlad.

– Han var en av de här som ansågs som mer farlig och så. Jag fick en smäll. Han slog till mig i ansiktet, säger hon.

Kan det inte bli konflikter mellan kvinnor då?

– Ja fast då känner jag att man är mer jämbördes. Min önskan är att det skulle ha varit kvinnor för sig och män för sig, säger Marita.

Kvinnor är underrepresenterade på härbärget i Eskilstuna. År 2014 var nästan nio av tio besökare män.

Eskilstunabon Annelie Karlsson, som är hemlös när P4 Sörmland träffar henne, säger att hon undviker härbärget eftersom det bara finns två platser för kvinnor, och om hon har otur är det fullt när hon kommer dit.

– Det blir en trappuppgång eller vindsvåning, eller källarvåning. Eller så ligger man på en parkbänk. Därför blir det större risk för misshandel, våldtäkt eller dylikt, säger hon.

Carolina Bäck, personligt ombud på härbärget i Eskilstuna, tror att det vore bra att kunna separera kvinnor och män, som man gör på Stadsmissionen i Stockholm.

Där har kvinnor en helt egen våning med ett eget insläpp.

Här i Eskilstuna sover kvinnorna visserligen i en separat korridor, men de köar tillsammans med männen vid insläppet och äter i samma matsal som männen.

Det händer att kvinnor möter sina egna förövare på härbärget, män som tidigare utsatt kvinnorna för övergrepp eller misshandel, säger Carolina Bäck.

– Om kvinnorna hade en egen del där de inte behöver köa tillsammans med män, tror jag skulle skapa ett större lugn och trygget, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".