Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mat med Malin: Så kan du äta klimatsmart

Publicerat måndag 11 januari 2016 kl 15.35
"På med mera grönt, det är betydligt mer resurseffektivt!"
(3:08 min)
Klimatsmarta råvaror som exempelvis citron, äpple och savoykål i en trälåda. Foto: Malin Randeneyie
Foto: Malin Randeneyie

I dagens avsnitt av Mat med Malin får du tips om hur du kan äta mera klimatsmart.

Mat med Malin hör du på måndagar kl 15.35

Så här kan du göra om du vill äta mera smart ur miljösynpunkt, enligt matinspiratören Malin Randeniye:

· Ät mer mat från växtriket. Att odla grödor till människoföda kräver betydligt mindre resurser än att odla grödor till djurfoder. Idag finns många typer av växtbaserade produkter som ersätter bland annat mjölk och kött.

· Ät mindre av mat som kommer från konventionell djurhållning. Ät istället mer växtbaserat, ekologiskt eller vilt. Den konventionella djurhållningen brottas med stora problem i alla led med allt ifrån vattenförbrukning, skövling av regnskog och andra värdefulla naturområden där man vill odla spannmål till miljögifter och övergödning och inte minst utsläpp av växthusgaser.

· Ät mindre av mat som kommer från konventionell djurhållning. Ät istället mer växtbaserat, ekologiskt eller vilt. Den konventionella djurhållningen brottas med stora problem i alla led med allt ifrån vattenförbrukning, skövling av regnskog och andra värdefulla naturområden där man vill odla spannmål till miljögifter och övergödning och inte minst utsläpp av växthusgaser.

· Välj kravmärkt fisk. Det finns två stora bekymmer ur klimathänseende när det gäller konventionell fisk det ena är att det går åt mycket foder vid fiskuppfödning och det andra är att bifångsten av andra fiskarter är stor när man trålar efter fisk konventionellt. För att få kravmärkas måste fisken fångas på ett sådant sätt att inga andra arter fångas och att fisk inte utfiskas.

· Fundera över hur och var din mat har producerats. Det är inte alltid helt lätt att veta hur maten har producerats men generellt sätt gäller att den mat som produceras i Sverige ofta är mer kontrollerad och striktare producerad än den mat som är producerad i andra länder. Djurhållningen i Sverige är bra i förhållande till många andra länder och om din mat är producerad i ett fattigt land så är risken stor att den inte tagits fram på ett bra sätt för varken människor eller miljö och oftast har de färdats långt.

· Släng mindre. Det går åt mycket energi för att producera den mat du har i kylskåpet så släng inte mat i onödan utan se till att använda den mat som du köper hem. Var förutseende och frys in saker som du inte kommer hinna äta upp innan det blir dåligt. Många rester kan få nytt liv om de får stekas upp med nya grönsaker och kryddor till exempel det gäller både ris, potatis kött och grytor. Pasta som är över kan bli både pastasallad och gratäng.

· Välj matigare grönt. Grönsaker med mycket vätska i så som våra klassiker sallad, gurka och tomat är resurskrävande att driva upp och ger inte så mycket näring. Rotfrukter, kål och andra stadiga grönsaker ger mer näring och fibrer och mindre miljöpåverkan. Grönsaker som kan lagras eller som är i säsong är också bättre än andra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".