Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökad säkerhet på sörmländska skolor efter skoldåd i Trollhättan

Publicerat söndag 10 januari 2016 kl 10.44
"Vi vill veta vilka personer som rör sig på skolan"
(1:47 min)
Trapphus med stentrappor. Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio.
Flera skolor i länet har sett över säkerheten. Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio.

Flera skolor i Sörmland har sett över sina rutiner för vilka som får röra sig på skolområdet. Bakgrunden är skoldådet i Trollhättan i höstas.

På Dansutskolan i Gnesta har man infört gästlegitimationer för dem som besöker skolan.

– Vi vill veta vilka personer som rör sig på skolan. Skolan är ju ingen offentlig plats utan vi ska ha kännedom om de som är på skolan och i vilket syfte de är där, säger Torsten Grimbe som är rektor där.

Skoldådet i Trollhättan där tre personer dödades och en fjärde person skadades svårt av en ensam gärningsman har lett till diskussioner om säkerheten på skolor runt om i landet. Det är någonting Sveriges Kommuner och Landsting SKL, har uppmärksammat.

I Sörmland har flera skolor valt att se över sina rutiner för in och utpassering till skolan.

P4 Sörmland har pratat med hälften av kommunerna i länet som säger att man har fört samtal om säkerheten på skolorna i kommunen och att det är upp till rektorn på varje skola att bestämma vilka åtgärder som bör vidtas.

I Katrineholm har alla skolledare haft en genomgång med kommunens säkerhetschef och skyltar om anmälningskrav i expeditionen har satts upp. Även i Eskilstuna har skolchef, tillsammans med rektorer, gått igenom säkerhetsläget, och i Gnesta har krisplanen uppdateras.

-Om det skulle komma ett hot utifrån och vi måste inrymma eleverna i skolan, eller om det uppstår ett hot ett hot inne i skolan och vi måste utrymma. Det är sådana saker vi har jobbat på, säger Torsten Grimbe.

Anke Stierna är utbildningschef gör grundskolan i Nyköping. Hon berättar att barn- och utbildningsförvaltningen inte gått ut med några direktiv till skolorna, men att varje skola lokalt har gått igenom sina säkerhetsrutiner.

– När detta hände gick alla igenom krisplanen på varje skola och hur man uppdaterar sig. Vi har ju fortfarande öppna dörrar, men man har mer bevakning över vilka som rör sig i korridorer, säger Anke Stierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".