Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Drogberoende Sonny hoppas på sörmländskt sprutbytesprogram

Publicerat söndag 10 januari 2016 kl 07.30
"Jag hoppas politikerna tar sitt förnuft till fånga"
(1:49 min)
Sonny Wersocki, i bakgrunden blå himmel. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
1 av 2
Sonny Wersocki fick en streptokockinfektion i hjärtat efter att han använt en oren spruta. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
En hand håller fram en spruta. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
2 av 2
Sonny Wersocki visar upp en oanvänd spruta som han fått från en kompis i Stockholm, där det finns ett sprutbytesprogram. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Landstinget bjuder nu in länets ledande kommunpolitiker till ett informationsseminarium för att övertyga dem om att säga ja till sprutbyte. Eskilstunabon Sonny Wersocki hoppas att skeptikerna ska ändra åsikt.

Landstinget har under flera års tid försökt övertyga länets kommuner om att samarbeta kring ett sprutbytesprogram, för att förhindra smittspridning bland injektionsmissbrukare.

I höstas berättade P4 Sörmland om landstingets planer på att arrangera ett seminarium om sprutbyte, och nu har inbjudan skickats ut till ledande politiker i kommunstyrelser och socialnämnder i länets alla nio kommuner.

På seminariet, som hålls den 7 mars, ska läkare från sprutbytesprogrammen i Malmö och Stockholm berätta om sina verksamheter och förklara hur det fungerar när rena sprutor delas ut till narkomaner.

Åtta av länets nio kommuner kommer att skicka en representant till seminariet, inklusive Oxelösund och Gnesta, som så sent som i höstas sa nej till sprutbyte.

Katrineholm är den enda kommunen som stänger dörren helt.

Ingen från den politiska majoriteten där kommer att delta på seminariet, enligt Göran Dahlström (S), kommunalråd i Katrineholm.

– Vi vill stänga alla bakdörrar och se till att människor istället vänder sig till vård och behandling och kan börja om med sina nya liv. Vi vill inte att människor ska fortsätta missbruka och därför vill vi inte tillhandahålla fria sprutor till missbrukare, säger han.

Vad kan ni förlora på att få mer kunskap i frågan?

– Vi har mycket annat att prioritera inom socialförvaltningen, säger Göran Dahlström.

Eskilstunabon Sonny Wersocki, som är beroende av bland annat heroin och amfetamin, förstår inte den inställningen.

– Jag hoppas att politikerna tar sitt förnuft till fånga och sätter in ett sprutbytesprojekt. Det stoppar smittspridningen.

Om du varje dag kan gå till sjukhuset och plocka ut rena kanyler, kan inte det uppmuntra till att upprätthålla missbruket?

– Nej, nej. Man tar det som finns till hands. Man vill bara få i sig skiten, få i sig drogen. Har jag inte en ren spruta så tar jag min skitiga spruta, säger Sonny Wersocki.

Virus som hepatit och hiv kan spridas när missbrukare delar sprutor med varandra. Men man kan också bli sjuk av att använda sina egna, gamla sprutor.

Sonny Wersocki fick en stafylokockinfektion i hjärtat för drygt ett år sedan, efter att han återanvänt sin egen, begagnade spruta som blivit full med bakterier.

Han fick genomgå en omfattande hjärtoperation och enligt läkarna lever han nu på övertid. 

– Jag känner flera kompisar som har dött på grund av att de använt skitiga kanyler, säger Sonny Wersocki.

Men Göran Dahlström tror ändå inte att sprutbyte vore till gagn för människor som är beroende av droger.

– Ju fler sprutor som finns på marknaden, desto mer missbruk blir det och desto mer lånar man ut till varandra, säger han.

Sonny menar ju på att det här inte hade hänt om han haft till rena sprutor?

– Det är en hypotetisk fråga, den kan inte jag svara på, säger Göran Dahlström.

Här kan du lyssna på hela Sonny Wersockis berättelse om sitt liv som sprutnarkoman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".