Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Politiker debatterade sprutbyte för narkomaner

Publicerat måndag 11 januari 2016 kl 16.30
Göran Dahlström (S): Jag känner flera som dött av överdoser
(2:54 min)
En skylt med fastklistrade knyler och sprutor och texten "Detta är vårt utbud". Foto:  Erika Oldberg/TT.
Foto: Erika Oldberg/TT.

Göran Dahlström (S) anser att det är fel att dela ut rena sprutor till narkomaner, medan hans partikollega i Vingåker, Anneli Bengtsson, tycker att det är rätt väg att gå för att stoppa smittspridning.

Landstinget har bjudit in länets ledande kommunpolitiker till ett informationsseminarium den 7 mars för att övertyga dem om att säga ja till sprutbyte. 

Åtta av länets nio kommuner kommer att skicka en representant till seminariet, inklusive Oxelösund och Gnesta, som så sent som i höstas sa nej till sprutbyte.

Katrineholm, med kommunalrådet Göran Dahlström (S) i spetsen, är den enda kommunen som stänger dörren helt.

Göran Dahlström, som tidigare har jobbat inom missbruksvården, menar att han talar av egen erfarenhet när han bromsar det här.

– Jag har många kamrater som har gått bort som har tagit överdoser, och att lämna ut sprutor så att människor kan ta överdoser, det vill inte jag vara med om, säger Göran Dahlström.

Men socialdemokraten Anneli Bengtsson, kommunalråd i Vingåker, har en annan uppfattning.

– Det finns ett stort mörkertal när det gäller våra missbrukare, som inte är inom vården överhuvudtaget. Det här är en möjlighet att få en första kontakt och en möjlighet att hjälpa och motivera dem att komma ur sitt missbruk.

Landstinget anser att det finns goda vetenskapliga skäl för att införa ett sprutbytesprogram och landstingsrådet Fredrik Lundgren från partiet Liberalerna tycker att Göran Dahlström ska tänka om.

– Med all respekt för Göran Dahlströms erfarenhet några decennier tillbaka i tiden, så tror jag det är läge att uppdatera sig på kunskapsläget när det gäller det här. Det handlar inte om narkotikapolitik, utan smittskyddspolitik. Det finns ingen som börjar missbruka droger för att det finns tillgång till rena sprutor, säger Fredrik Lundgren.

Formellt sett räcker det med att en kommun ger sitt godkännande för att landstinget ska kunna starta upp ett sprutbytesprogram, men Fredrik Lundgren vill ändå få med sig så många kommuner som möjligt.

– Vi vill till och med försöka få med Katrineholm och Göran Dahlström på det här, säger han.

Om ni inte får det då, genomför ni inte det då?

– Det är för tidigt att säga, men det är inte ett krav att alla nio kommuner i Sörmland är med på det här för att vi ska göra det.

Finns det en ekonomisk aspekt här, att ni vill få med er så många som möjligt för att det blir billigare för er på landstinget då?

– Nej, det här är drivet av smittskyddsskäl och humanitära skäl, säger Fredrik Lundgren.

En som hoppas att det ska bli möjligt att hämta ut rena kanyler på sjukhus är Eskilstunabon Sonny Wersocki, som är beroende av heroin, amfetamin och MDPV. Han fick själv stafylokocker i hjärtat och var nära att dö efter att han injicerat sig själv med en smutsig spruta. Här kan du lyssna på hans berättelse om livet som sprutnarkoman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".