Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Företag riskerar ekonomisk smäll efter konkursen i Sörmlands Grafiska

Publicerat onsdag 13 januari 2016 kl 05.22
Drabbad företagare: Det är katastrof för oss, de pengarna har vi inte
(3:34 min)
 Sörmlands Grafiska i Katrineholm. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
1 av 2
Sörmlands Grafiska i Katrineholm. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
Ett omslag av tidningen Livshälsa.
2 av 2
Tidningen Livshälsa, som Bo Niklasson gav ut tillsammans med en apotekare, trycktes hos Sörmlands Grafiska. Nu har han under flera år levt med krav från Skatteverket på momsinbetalning.

Ett 20-tal tvistemål i Nyköpings tingsrätt mellan Sörmlands Grafiska och bolagets kunder hann aldrig bli avgjorda innan det Katrineholmsbaserade tryckeriet gick i konkurs. Kunderna riskerar nu att förlora stora summor pengar.

Kunderna har fordringar på cirka 70 miljoner kronor för inbetald moms som de har rätt att få tillbaka från tryckeriet, vilket blir svårt efter konkursen. Och kunderna jagas i sin tur av Skatteverket som kräver kunderna på motsvarande momsbelopp.

För Bo Niklasson, vd i Eskilstunamagasinet, började det med att han inte ont anande anlitade Sörmlands Grafiska när han skulle ge ut en tidskrift.

– Tillsammans med en apotekare startade jag en tidning, Livshälsa, som vi gav ut en gång i månaden. Och tidningen tryckte vi hos Sörmlands Grafiska, säger Bo Niklasson. 

Bo Niklasson som också driver Tryckerimuseet i Eskilstuna är en av de många småföretagare som under flera år levt med krav från Skatteverket på momsinbetalning, för hans del närmare 80 000 kronor.

Pengar som Skatteverket menar att han i sin tur har rätt att få tillbaka från Sörmlands grafiska som i samband med att tryckerimomsen sänktes fick tillbaka 200 miljoner kronor retroaktivt från Skatteverket.

Och ett par dar innan jul kom Högsta Domstolens dom som slår fast att tryckerikunder har rätt att få tillbaka inbetald moms från de tryckerier som från år 2010 tillsammans fått tillbaka över tre miljarder kronor. Men Sörmlands grafiska som är ett av de tryckerier som fått tillbaka mest pengar har konsekvent sagt nej till sina kunder, bland dem Eskilstunamagasinet och Bo Niklasson.

– De har vägrat alla år. Det är vansinnigt för jag har ju betalt det här en gång till dom. Och får dom tillbaka moms så borde ju de betala tillbaka till mig, säger han.

Bo Niklasson är en av de drygt 20 stora och små företagare som gått till kronofogden och sen också stämt Sörmlands Grafiska i Nyköpings tingsrätt och i en dryg vecka efter HD-domen levde Bo Nicklasson med förhoppningen att han skulle få sina pengar och kunna betala momsen - sen kom beskedet om Sörmlands Grafiskas konkurs och förhoppningarna grusades.

Tidskriftsbranschen hoppas nu att Skatteverket ska släppa momskraven på tryckerikunderna i såna fall.

Skatteverket arbetar nu med sin tolkning av HD-domen, en tolkning som blir avgörande inte bara för de företag som stämt Sörmlands Grafiska, utan även för kunder till andra tryckerier där en konkurs kan vara nära förestående på grund av svårigheter att klara HD-domens krav att betala tillbaka momsen till kunderna.

– Skatteverket kommer inom kort att gå ut med information om hur HDs avgörande kommer att påverka tryckerikunderna. Och i den här frågan kommer vi även att ta upp frågan om konkurser, säger Kristian Zeman på Skatteverkets rättsavdelning.

Tvingas Bo Niklasson betala in sin eftersläpande moms utan att få igen några pengar från konkursdrabbade Sörmlands Grafiska så är han säker å en sak,  hans näringsverksamhet riskerar att hamna i obestånd.

– Då är det ju katastrof, de pengarna har vi ju inte och på ett tryckerimuseum tjänar man inga större pengar, säger Bo Niklasson.

I morgon torsdag ska branschorganisationen Sveriges Tidskrifter träffa Skatteverket för att diskutera situationen efter HD domen och senare i veckan väntas Skatteverket komma med information på sin webbsida.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".