Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tidskriftsbranschen vill att tryckerikunder hålls skadeslösa

Publicerat onsdag 13 januari 2016 kl 16.18
Bransch-VD: Det är de minsta företagen som drabbas hårdast
(1:41 min)
Sörmlands Grafiska i Katrineholm. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Branschorganisationen Sveriges Tidskrifter kräver att Skatteverket ska hålla konkursdrabbade Sörmlands Grafiskas kunder skadeslösa.

Det 20-tal av katrineholmstryckeriet Sörmlands Grafiskas kunder som efter HD domen före jul hoppades få igen de totalt 70 miljoner kronor som tryckeriet är skyldig dem riskerar att drabbas hårt av Sörmlands Grafiskas konkurs förra veckan. Nu på fredag har Skatteverket lovat redovisa sin tolkning av HD-domen och branschorganisationen Sveriges Tidskrifter hoppas att Skatteverket ska hålla tryckerikunderna skadelösa.

– Ja det som är rimligt är ju att staten då tar sitt ansvar, säger Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter.

Att Skatteverket då i princip efterskänker den moms som tryckerikunderna är skyldiga att betala till Skatteverket?

– Ja så kan man ju uttrycka det, säger hon.

Sedan tryckerimomsen sänktes från 25 till sex procent så har ett antal tryckerier tillsammans sen 2010 retroaktivt fått tillbaka drygt tre miljarder kronor från Skatteverket för att de betalt en för hög momssats och det är pengar som var tänkta att gå till tryckeriets kunder som nu krävs på motsvarande momsbelopp av Skatteverket.

Enligt Skatteverket som nu också har en färsk HD dom i ryggen så har kunderna rätt att få tillbaka de här pengarna från tryckerierna - men några av dem bland annat Sörmlands Grafiska har inte velat betala tillbaka de 70 miljoner kronor de är skyldiga.

Saken komplicerades av Sörmlands Grafiskas konkurs förra veckan - med största sannolikhet finns det inga pengar där att hämta för de gamla kunderna - som alltså i sin tur har krav på sig från Skatteverket på motsvarande belopp.

I morgon träffar Kerstin Neld Skatteverket inför att myndigheten på fredag lovat ge bland annat Sörmlands Grafiskas drabbade kunder besked om de kommer att slippa betala den aktuella momsen som de sannolikt inte kan få tillbaka från det konkursade tryckeriet.

En av dem Bo Niklasson vd för Eskilstunamagasinet och Tryckerimuseet i Eskilstuna som lät trycka ett månadsmagasin på Sörmlands Grafiska är skyldig Skatteverket cirka 80 000 kronor i tryckerimoms, pengar som Sörmlands Grafiska vägrat betala tillbaka till honom. Om Skattemyndigheten inte släpper kravet på att han ska betala de pengarna riskerar hans verksamhet att gå i konkurs.

– Då är det ju katastrof, de pengarna har vi ju inte. Och på ett tryckerimuseum tjänar man inga större pengar, säger Bo Niklasson.

Och enligt Kerstin Neld riskerar det här att påverka hela branschen.

– Det kommer ju att drabba branschen, det kommer att finnas dem som inte kommer att klara det och som måste försätta sina verksamheter i konkurs. Och det är ju klart man är orolig för att främst de minsta företagen som då drabbas. Det finns en risk att det blir en utslagning, säger Kerstin Neld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".