Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Färre ensamkommande flyktingbarn kommer till Sörmland

Publicerat torsdag 14 januari 2016 kl 17.38
Socialchef Gabriel Billing: Den här veckan kom det bara ett ensamkommade flyktingbarn
(1:49 min)
Gabriel Billing. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.
Gabriel Billing. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.

Den kraftiga minskningen av antalet ensamkommande barn och ungdomar som kommer till Sverige är också nåt som märks i Sörmland.

Den senaste veckan har bara en tiondel så många flyktingbarn sökt asyl i Sverige jämfört med en vecka i november när det var som mest intensivt. Och skillnaden märks också i Nyköping, säger enhetschefen inom socialtjänsten, Gabriel Billing.

– När vi hade som flest så kom det 15 stycken i veckan. Vi kan ju sen en skillnad då från kring jul nånstans att det kommer färre. Vi tog emot nån förra veckan och vi har tagit emot en den här veckan också, så ser skillnaden ut, säger Gabriel Billing.

Också i Eskilstuna kommer det nu bara nån ungdom i veckan, mot 15-20 i höstas. Och till Vingåker har det inte kommit en enda sen nyår

Antalet ensamma barn och ungdomar som söker asyl i Sverige har minskat kraftigt och nu är asylansökningarna en tiondel så många som under dom veckor i höstas, när det kom som flest till Sverige.

Socialchefen i Nyköping, Gabriel Billing, vågar inte spekulera i om det är dom hårdare gränskontrollerna i Europa och id-kontrollerna vid Öresundsbron som påverkat antalet asylsökande, han säger att Nyköping ofta får väldigt få asylsökande den här tiden på året, på grund av kyla och hårda vindar på Medelhavet.

– Sen kommer självklart det här med gränskontrollerna in och det kommer att bli en väldigt intressant sak att följa om det är så att det med anledning av det kommer att komma färre. Men vi fortsätter här i Nyköping att följa den prognos som Migrationsverket har gått ut med, att det kommer i princip komma lika många i år som det gjorde föregående år, säger Gabriel Billing.

Men det är ju ändå många som saknar id-handlingar och som stoppas vid gränsen och sen har vi de nya reglerna om tillfälliga uppehållstillstånd. Tror du inte att det kommer att leda till en minskning?

– Jo det är väl inte alls otroligt att det kommer att ske. Och med gränskontroller och annat så kan vi nånstans ponera självklart att det kommer att komma färre, säger han.

Men även om det skulle bli så att det inte kommer så många fler flyktinbarn hit till Nyköping, så finns det inga planer på att minska på personalen som tar hand om ungdomarna HVB-hemmen, och boendeplatserna kommer till och med utökas, eftersom det är trångt på boendena.

Nyköpings kommun har just nu hand om 170 barn och ungdomar. Dom flesta är i 14-15-årsåldern, den yngsta bara tio år, och så länge dom är omyndiga har kommunen ansvar för dom.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".