Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ont om ekologisk mat i Oxelösunds skolor

Publicerat måndag 18 januari 2016 kl 05.30
Åttondeklassaren Smilla: Det är jättedåligt
(2:02 min)
Skolelever lägger upp spaghetti och en orangefärgad sås på tallrikar i en skolbespisning. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
1 av 2
På Breviksskolan i Oxelösund är få av råvarorna ekologiska. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Emilia Strandberg, Smilla Johansson Döring och Ebba Hautamäki Alm. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
2 av 2
Smilla Johansson Döring (mitten) och Ebba Hautamäki Alm (till höger) vill gärna ha mer ekologisk mat i skolan, men Emilia Strandberg tycker inte att det spelar så stor roll.

Oxelösund är den kommun i Sörmland som satsar minst på ekologisk mat i skolan. Bara 18 procent av matinköpen i Oxelösund gäller ekologiska varor, mot 40 procent i Nyköping och Trosa och 60 procent i Eskilstuna.

Åttondeklasaren Smilla Döring Johansson, som just ätit en portion spaghetti med grönsakssås i matsalen här på Breviksskolan i Oxelösund, tycker att det är tråkigt att hennes kommun ligger så långt efter de andra.

– Jag tycker att det är jättedåligt. Varför kan inte vi ha så mycket ekologiskt om de andra har det? Det är inte bra.

Äter ni mycket ekologiskt hemma?

– Ja, vi äter nästan bara ekologiskt.

Flera elever här på Breviksskolan blir förvånade när de får höra hur lite ekomat de får, jämfört med elever på andra kommunala skolor i Sörmland.

– Det ska vi ändra på, så att det blir mer ekologiskt här, säger sjätteklassaren Rasmus Appelkvist.

– Ja, vi borde ha mer ekologisk mat i skolan, säger Nicolas Pizarro, som går i åttan.

Som Ekot rapporterar idag har många av de billiga, massproducerade grönsakerna vi äter nu för tiden ett lägre innehåll av hälsosamma fytokemikalier än grönsakerna hade förr.

Vissa fytokemikalier, som kan förebygga cancer och hjärt- kärlsjukdomar, finns det däremot mer av i ekologiskt odlade grönsaker, enligt flera studier.

Men variationerna är alltså stora i länet, när det gäller hur mycket ekologiska råvaror kommunerna köper in till sina skolkök.

I Oxelösund läggs bara 18 procent av matbudgeten på ekovaror, medan Nyköping och Trosa lägger det dubbla, runt 40 procent, och Eskilstuna det tredubbla, 60 procent. 

Oxelösund tecknade nyligen ett nytt avtal om matinköp som ska höja andelen ekologisk mat, men målet ligger på blygsamma 25 procent ekomat, samma nivå som Eskilstuna låg på för fem år sedan och mycket lägre än den andel som redan är verklighet än många andra kommuner.

Fast åttondeklassaren Emilia Strandberg tycker inte att det där med ekologiskt är så viktigt.

– Jag brukar bara bry mig om hur gott det är, och hur det ser ut, säger hon.


Andel ekologisk skolmat i kommunerna år 2015:

Eskilstuna 60 % 

Nyköping 43 % *

Trosa 40 %

Flen 36 % 

Strängnäs 35 % 

Katrineholm 33 % 

Vingåker 30 % 

Gnesta 28 % 

Oxelösund 18 % *

* Siffran gäller första halvåret 2015, helårsstatistik saknas. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".