Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

För att få lönsamhet krävs det att göra mer än att odla ekologiskt

Publicerat måndag 18 januari 2016 kl 15.27
"Vi är envisa som tokar det är att vi tror på det vi gör"
(3:09 min)
Mats Sjöstedt, ägare på Hornuddens Trädgård
Mats Sjöstedt, ägare på Hornuddens Trädgård. Foto: Titti Hildebrand

Hornuddens trädgård är en av få småskaliga grönsaksodlare i Sörmland.

– Vi började med odling när vi började mata vår barn, för vad stoppar man i mun på ett barn? Jo, det bästa och det renaste, säger Mats Sjöstedt, ägare på Hornuddens trädgård.

I Ekot och i programmet Matens pris i P1 hör vi i dag att hög avkastning på grönsaker ger färre näringsämnen i grönsakerna.

– Det är inte så konstigt, man späder ut det. Om man driver grönsakerna hårt blir det mer vatten och späder ut näringskoncentrationen, det är ju alldeles naturligt, säger Mats Sjöstedt.

Det här är något han pratar med kunderna om, och om fytokemikalierna som är viktigt mot livshotande sjukdomar.

– Det gör vi så ofta vi kommer åt. När vi har möjlighet att möta kunden så kan vi prata med dem, det handlar om kunskap och utbildning.

Vad krävs för att fler ska komma igång att odla ekologiskt?

– Man måste se att lönsamheten finns, för det är svårt att få lönsamhet. Är lönsamheten dålig ska man försöka att hitta nya vägar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".