Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt att få tag i lokalproducerade grönsaker i Sörmland

Publicerat tisdag 19 januari 2016 kl 07.25
Ordföranden i lantbrukarföreningen Sörmlands skafferi: Vi har väldigt torra försomrar här
(1:55 min)
Grönsaker. Foto: Malin Randeniye.
Foto: Malin Randeniye.

i Sörmland kan det vara svårt att få tag på lokalproducerade grönsaker. Dom kommersiella trädgårdsodlingarna i Sörmland är nämligen väldigt få, istället är det framför allt spannmål som odlas här.

Svenska grönsaker innehåller färre bekämpningsmedel än grönsaker från dom flesta andra länder, och efterfrågan på närodlade grönsaker blir allt större. 

Johan Nilsson, ordförande i lantbrukarföreningen Sörmlands skafferi, tror att det både handlar om klimat och tradition. 

- Vi har väldigt torra försomrar här och alla har inte möjlighet att bevattna, och sen är det intresse för att odla grönsaker och här är det ingen som håller på och då dras man inte med i någon positiv sväng att odla grönsaker, säger Johan Nilsson på Sörmlands skafferi, en sammanslutning av lantbrukare som vill leverera närodlade råvaror till äldreboenden och skolor.

Sörmlands kommuner har som mål att öka andelen närodlade grönsaker som serveras på äldreboenden och i skolor. Men det är ett mål som kan vara svårt att leva upp till. I Sörmland är grönsaksodlingarna få, bara 50 stycken var registrerade hos Jordbruksverket år 2014.

Samma år skördades bara några ton lök i Sörmland, på kommersiella odlingar. Tre ton, det är ingenting i jämförelse med till exempel Östergötland, där tusen ton lök producerades samma år. Och i Östergötland producerades fem tusen ton morötter, mot bara 14 ton morötter i Sörmland.

Östergötland har lämpligare jordar för grönsaksodling. De är lättare och sandigare, men enligt Johan Nilsson handlar det alltså också om tradition.

Det kan vara svårt att starta upp en odling när man inte har någon erfarenhet av det inom släkten, eller kan ta hjälp av grannar. Det kan Knut Hanner intyga, han är grönsaksodlare i Västerljung utanför Trosa och fick lära sig att handskas med grönsakerna den hårda vägen:

Knut Hanner odlar en stor mängd olika grönsaker, alltifrån sallad till rotfrukter och olika sorters kål:

Knut Hanner levererar en liten mängd grönsaker till Ica-butikerna i Trosa och Vagnhärad, men det mesta säljer han på torgmarknader i Stockholm. Han hoppas att kommunernas ökade intresse för närodlat ska få fler att våga slå sig in på den här banan.

– Ser man att det finns en marknad då kan det vara lönt att försöka odla. 

Själv kommer han snart leverera grönsaker till skolkök och äldreboenden i Trosa, som nyligen slöt ett avtal om närodlat med den ekonomiska föreningen Sörmlands skafferi, där Johan Nilsson är ordförande.

Han tror att vi kommer få se mer grönsaksodlingar i Sörmland framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".