Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Eskilstuna utbildar flyktingungdomar om sex och samlevnad

Publicerat tisdag 19 januari 2016 kl 19.24
Ulf Eriksson, Eskilstuna kommun: Vi måste förbättra integrationsatbetet för unga
(1:37 min)
Ulf Eriksson
Ensamkommande flyktingbarn i Eskilstuna ska utbildas i värderingsfrågor. Foto: Alexandra Sannemalm/Sveriges Radio.

Lagstiftning, jämställdhet, synen på könsroller och normer och rätten att bestämma över sin egen kropp är ämnen som Eskilstuna kommun ska utbilda ensamkommande flyktingungdomar i.

– Utifrån vad som har hänt i omvärlden så har vi tittat på hur vi måste utveckla arbetet när det gäller information om sexualitet och sådant och hur vi jobbar med detta utifrån lagstiftning, jämställdhet, synen på könsroller och normer, ställda förväntningar och rätten att bestämma över sin egen kropp, säger Ulf Eriksson som är tillförordnad områdeschef för ensamkommande barn och ungdomar i Eskilstuna.

På ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Eskilstuna bor en 17-årig kille från Afghanistan som vi kan kalla för Karvvan. Han berättar att han tycker att det är bra att kommunen utbildar frågor som rör sex och samlevnad. Synen på sexualitet och relationer skiljer sig mycket åt mellan länderna, säger han.

I Afghanistan är exempelvis homosexualitet förbjudet - därför är det jätteviktigt att de som kommer till Sverige får så mycket information som möjligt redan från början, säger han.

Men eftersom Karvvan och de som bor på samma boende som honom har flytt sitt hemland så har dom haft större problem att tänka på, säger han. Och att prata om sex och samlevnad har inte varit något som prioriterats.

Exakt hur arbetet med att utbilda ensamkommande barn och ungdomar kommer att se ut är inte helt utformat ännu, men Ulf Eriksson, tillförordnad områdeschef för ensamkommande barn och ungdomar, hoppas på att utbildningen ska vara i gång under våren.

– Vi har anställt en person som ska ta fram ett grundmaterial och sedan ska implementera det i vår verksamhet tillsammans med vår metodutvecklare. Vi ska förbättra det vi ser att vi måste förbättra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".