Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Centerpartiet Sörmland säger ja till storregion

Publicerat söndag 17 april 2016 kl 07.43
Centerns ordförande i Sörmland, Bo Rundquist: Resurserna blir betydligt större
(4:45 min)
Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Södermanlans län markerade på karta.
Grafik: CartoDB Foto: Statliga indelningskommittén föreslog nyligen en region med Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Sörmland.

Centerpartiets distriktsstämma i Sörmlands beslutade igår att säga ja till en storregion till år 2023 och inte 2019 som statliga indelningskommittén föreslagit.

– Det här skulle partierna lämna besked om senast den 4 maj. Stämman förordar 2023 på grund av den korta framhållningen. Det är ett dåligt faktaunderlag, vad händer med demokratin, infrastruktur och arbetsmarknad? Då hinner det komma fram mer fakta, säger Centerns ordförande i Sörmland, Bo Rundquist.

Men Centerpartiet anser att decentraliserad makt är en förutsättning för nya regioner och att beslut fattas så nära människor som möjligt.

Därför kräver Centern i Sörmland att komman de förslag ska
innehålla en decentraliseringsreform som innebär att statlig makt och statliga resurser flyttas till regional nivå.

– Till en börja med vill vi ha ett folkvalt regionparlament. Det handlar om att samordna statliga myndigheter och kanske få ut en hel del av beslut närmare medborgarna. Det handlar om en decentralisering av besluten.

Centern anser att samarbeten över länsgränserna behövs oavsett om länsindelningen förändras för att klara exempelvis en allt mer högspecialiserad sjukvård.

– Resurserna blir betydligt större. Man kan samla dem på annat sätt och lägga statliga myndigheter regionalt. I Västra Götaland har det ju visat sig att det blir mer rationellt. Det blir mer rationella beslut i ett regionparlament och man kan få ner den demokratiska processen närmare medborgarna.  

Vid en ny regionbildning förutsätter Centerpartiet att varje enskild kommun som gränsar mot annan region själv får avgöra sin regiontillhörighet och att funktionalitet och decentraliserad makt är viktigare än kartgeografi.

Centerpartiet har tagit ställning till en storregion, men inte fattat beslut om vilka län som ska ingå. Det betyder att Centern inte har sagt ja till statliga indelningskommitténs förslag om en region med Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Sörmland.

– Vi har sagt ja till en storregion, men inte till den som presenterades. Det är nog de flesta överens om att den är väl stor. Indelningskommittén har gjort det lite väldigt enkelt för sig och bara lagt ett pussel med län och det stämmer kanske ganska bra med sjukvården, men när det gäller arbetsmarknaden, hur folk rör sig och infrastrukturen stämmer den ganska dåligt.

Innan indelningskommittén kom med sitt förslag har Centern sagt att Sörmland bör samarbeta med Stockholm, men eftersom Stockholm inte vill det så tyckte Centern att Sörmland kan samarbeta med Östergötland, Västmanland och Uppland.

– Sen kom den här kartan och det var inte många glad över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".