Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#srgranskar

Allvarliga brister i brandskyddet stängde HVB-hem för ensamkommande

Publicerat tisdag 19 april 2016 kl 05.40
Chef på räddningstjänsten: Det var alldels för dåligt brandskydd, det var sån risk för de boende
(2:23 min)
Marcus Asplund.
Marcus Asplund är chef för det förebyggande arbetet på räddningstjänsten i Katrineholm. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Brandskyddet på asylboenden och hvb-hem för ensamkommande flyktingbarn har stora brister på flera håll i Sörmland, det visar en granskning som vi gjort.

Så är brandskyddet i din kommun - se karta och info

Det handlar om allt från blockerade utrymningsvägar till brandlarm som inte fungerar, och personal som saknar grundläggande kunskaper i brandskydd.

Marcus Asplund är chef för det förebyggande arbetet på räddningstjänsten i Katrineholm, han var med och stängde ett hvb-hem för ensamkommande barn och ungdomar efter en inspektion.

– Vi fick vetaskap om det här via polisen som varit där i ett annat ärende. Och när vi var där uppe så tyckte vi att det var alldeles för dåligt brandskydd för att driva den här  verksamheten med de här barnen. Det var en sån risk för de här barnen att vi valde att lägga ett föreläggande med förbud, säger Marcus Asplund. 

Det var alltså en slump att räddningstjänsten i Katrineholm fick kännedom om HVB-hemmet. Ägarna hade startat det utan att meddela kommunen och när räddningstjänsten efter ett tips från polisen gjorde en tillsyn var bristerna så allvarliga att hemmet stängdes.

Det fanns exempelvis bara brandvarnare i den ena av de två lägenheterna och ingen visste om det fungerade. Rummen var inte egna brandceller som skulle stå emot brand tillräckligt länge, och personalen hade inte tillräckliga kunskaper för att garantera en säker utrymning.

Det här är bara ett av många exempel i vår granskning där vi begärt ut de senaste brandtillsynsprotokollen från över 300 asylboenden och hvb hem för ensamkommande barn och ungdomar  i drygt 75 kommuner.

I Sörmland har vi granskat 21 boenden varav 15 fått så allvarliga brister att de måste åtgärdas snarast eller senast ett visst datum, vilket är förhållandevis fler brister än i landet i stort.

Bland de brister vi hittat är larm som inte fungerar, boenden med för många boende i varje rum, rum utan brandvarnare och utrymningsvägar som är låsta som gör att asylsökande riskerar att stängas inne vid en brand.

Per Karlsson arbetar med förebyggande brandskydd på MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Det är naturligtvis aldrig bra när det finns brister i brandskyddet. Vi får ju följa det här och följa upp den granskning ni gjort, och är det så att vi ser att de behöver göras nån form av åtgärder, så är inte vi främmande för att göra det, säger Per Karlsson.

– Den värsta konsekvensen är ju om nån kommer till skada, att de inte kan komma ut. Och framför allt om nån kommer till skada eller omkommer, det är ju absolut det värsta, säger Marcus Asplund, vid räddningstjänsten i Katrineholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".