Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#srgranskar

Inrikesministern oroad över bristerna i brandskyddet

Publicerat tisdag 19 april 2016 kl 14.00
Anders Ygeman (S): Nu måste man ta brandskyddet på största allvar
(2:07 min)
Anders Ygeman.
Anders Ygeman. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det är oroande att brandskyddet på asylboenden och HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn har så stora brister, säger inrikesminister Anders Ygeman efter Sveriges Radios granskning.

– Ja, det är naturligtvis oroande. Det är viktigt att boendena har en hög nivå av brandsäkerhet, säger inrikesminister Anders Ygeman.

I räddningstjänstens senaste tillsynsprotokoll finns exempel på allt från blockerade utrymningsvägar till brandlarm som inte fungerar, och personal som saknar grundläggande kunskaper i brandskydd. Det visar vår granskning där vi begärt ut de senaste brandtillsynsprotokollen från asylboenden och Hvb hem i drygt 75 kommuner.

I tre av fyra av de drygt 300 boendena fanns det anmärkningar och i närmare 60 procent av dem var bristerna så allvarliga att de måste åtgärdas snarast eller senast ett visst datum.

Larm som inte fungerar och som går i onödan är en återkommande brist enligt granskningen. och det finns exempel där asylsökande på stora asylboenden inte längre går ut när larmet går eftersom det är så många falsklarm.

Enligt en sammanställning som gjordes sent i höstas fanns det då 43 pågående förundersökningar om bränder på flyktingboenden, en tredjedel av dem tros ha varit olyckor men många misstänks alltså ha varit anlagda.

Sen dess har det fortsatt att brinna.

– Ja det är mycket allvarligt och det är viktigt att versamhetsutövaren tar det ansvar som åligger honom eller henne och faktist ser till att det finns ett bra brandskydd på boendet. Och er undersökning visar ju att verksamhetsutövarna inte lever upp till det ansvar som de har, säger Anders Ygeman.

Så vad behöver då göras för att komma tillrätta med bristerna?

– Ja verksamhetsutövarna behöver ju uppenbarligen ta ett större ansvar, nu måste man ta brandskyddet på största allvar, säger Anders Ygeman.

Några andra allvarligare brister som förekommer på flera boenden är att systematiskt brandskyddsarbete saknas, dörrar står inte emot brand, utrymningsvägar är låsta eller blockerade och det saknas alternativa utrymningsvägar. Och det är inte är ovanligt att boenden som fått anmärkningar om allvarliga brister också har många brister, vilket ökar riskerna att något allvarligt ska hända vid en brand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".