Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen tillsyn av brandskyddet på Migrationsverkets förvar i Flen på åtta år

Publicerat tisdag 19 april 2016 kl 17.50
Migrationsverkets säkerhetsansvarige i Flen: Vi är väldigt nitiska och vi sköter våra egna kontroller
(2:26 min)
Migrationsverket i Flen.
Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio

Räddningstjänsten i Flen har inte gjort någon tillsyn av brandskyddet på Migrationsverket förvar i kommunen på åtta år. Förvaret är ett slags fängelse där personer som fått avslag på sin asylansökan hålls inspärrade i väntan på utvisning.

Det var år 2008 som räddningstjänsten i Flen senast gjorde en tillsynsinspektionen på Migrationsverkets förvar.

Då inspekterades enbart det systematiska brandskyddsarbetet, man tittade inte på det tekniska brandskyddet, det vill säga hur larm och utrymningsvägar egentligen fungerade.

Per Bäckström, säkerhetssamordnare och brandskyddsansvarig på Migrationsverket i Flen ser inga problem med det.

– Det har inte påverkat vårat brandskyddsarbete på något sätt, eftersom det är låsta lokaler och förvar som du var inne på, så bedriver vi ett brandskyddsarbete. Och vi är väldigt nitiska och vi sköter våra egna kontroller, säger Per Bäckström.

I vår granskning av brandskyddet på över 300 asylboenden och Hvb-hem för ensamkommande barn som vi rapporterade om igår så fanns det allvarliga brister som måste åtgärdas snarast eller senast ett visst datum på närmare 60 procent av boendena, och i de flesta fall är det just det tekniska brandskyddet som brister.

Men Räddningstjänsten i Flen vet inte när de senast gjorde en tillsyn av det tekniska brandskyddet på förvaret, vi har flera gånger begärt att få se protokoll, men det enda svar vi fått är att det inte finns något tillsynsprotokoll efter 2008 då det systematiska brandskyddsarbetet alltså kontrollerades.

– Vi har alltså kontakt med Migrationsverket och förvaret varje månad, och ibland oftare, säger Kjell-Åke Kjellström, brandchef i Flen.

Men det är ändå ganska många år sen ni gjorde en regelrätt tillsyn, men du ser inget märkligt med det?

– Nej, inte i grunden eftersom vi har ett annat sätt att förhålla oss till Migrationsverket. Jag tycker att vi har en hög säkerhet där, säger Kjell-Åke Kjellström.

Men en tillsyn ska nu trots allt göras, enligt Kjell-Åke Kjellström.

– Det är väl mer för att det ska finnas protokoll också. Åtta år då börjar det gå lite väl långt, åt att vi inte har något protokoll på det.

Per Karlsson, arbetar med förebyggande brandskyddsarbete på MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Han kan inte ange nån exakt tidsram för hur ofta tillsyn bör ske.

– Men åtta år är långtid och det kan hända mycket i en verksamhet under åtta år, bland annat som kan påverka brandskyddet, säger han.

Så här finns all anledning att hålla tillsyn oftare än vart åttonde år?

– Ja, det tycker jag, säger Per Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".