Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Facket kritiserar att det är större barngrupper i Strängnäs än Skolverkets riktlinjer

Publicerat lördag 30 april 2016 kl 10.30
Lärarförbundets Cristin Edmark: Vi vill se en vilja från politiker
(1:27 min)
Cristin Edmark är aktiv i lärarförbundet, och förskollärare i Strängnäs.
Cristin Edmark är aktiv i lärarförbundet, och förskollärare i Strängnäs. Foto: Robin Gustafsson/Sveriges Radio

I februari satte Skolverket riktmärken för hur stora barngrupperna i förskolan bör vara. I Strängnäs har kommunen satt sina egna mål, som tillåter större grupper än Skolverkets rekommendation.

– Jag hoppas att de reviderar och försöker att följa skolverkets riktlinjer, säger Cristin Edmark, representant för Lärarförbundet och själv förskollärare i Strängnäs.

För trots att Skolverket i februari presenterade riktmärken för hur stora barngrupperna i förskolan bör vara, så har Strängnäs kommun sina egna målsättningar, som är högre än Skolverkets rekommendationer. Det framgår i en enkät som P4 Sörmland skickat ut till alla länets kommuner, och som besvarats av Utbildningskontoret i Strängnäs.

Skolverket föreslår grupper om 6-12 barn per grupp för ett till treåringar och 9-15 barn för fyra till femåringar. I Strängnäs är målsättningen ett snitt på 18 barn per grupp, sett till båda åldersgrupperna. För några skolor har man också sökt statsbidrag från Skolverket för att minska grupperna. På de skolorna är riktmärket 16 barn per grupp.

– De satte säkert de här målet innan Skolverkets rekommendationer var framtagna, säger Cristin Edmark, men eftersöker alltså samtidigt att målet ändras.

– Vi vill se en vilja från politiker och tjänstemän att det blir så. Att man kan uppnå det som Skolverket rekommenderar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".