Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Eskilstunas elbolag förlorade 12 miljoner på vindkraftsbolag som avvecklas

Uppdaterat tisdag 26 april 2016 kl 11.32
Publicerat måndag 25 april 2016 kl 18.15
Vindkraftverk. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Vindkraftsbolaget Samkraft, där 13 energibolag är delägare, bland annat Eskilstuna Energi och Miljö, ska avvecklas. Bolaget har investerat uppemot 17 miljoner kronor i bolaget, varav nästan 12 miljoner kronor gått förlorade.

Kommunens bolag har investerat 16-17 miljoner kronor i vindkraftsbolaget som kommunen gick med i 2011 för att leva upp till kravet från ägaren, kommunen, att öka andelen förnyelsebar energi.

– Utan att vi gick in i Samkraft hade vi inte levt upp till klimatplanen, säger Ann-Sofie Wågström, (S), ordförande i Eskilstuna energi och miljö.

Kommunens bolag har också ett borgensåtaganden i bolaget på 4,5 miljoner kronor.

– Vi får tillbaka 60, kanske 80 procent av borgenssumman . Då är vi nöjda. Det var ett bra gynnsamt läge när vi köpte in oss i bolaget. Då var vindkraften väldigt bra. Det gav klirr i kassan, men på grund av de låga elpriserna har det inte gått i vinst, säger Ann-Sofie Wågström.

Bolaget tecknade på måndagen ett avtal med företaget Slitevind om försäljning av tio vindkraftverk. Priset för affären ligger på 166 miljoner kronor. 

Enligt Ann-Sofie Wågström (S), ordförande i det kommunala bolaget Eskilstuna energi och miljö, ville kommunens bolag inte gå in med med mer pengar eftersom elpriset är så lågt. Och utan försäljningen av vindkraftverken till Slitevind hade bolaget troligen gått i konkurs. 

– När vi gick in i det var det lönsamt, men inte nu när elpriset är lågt. Vi har förlorat pengar, men vi kommer ur det på ett sätt vi kan vara nöjda med trots allt. Ingen kunde veta att elpriserna skulle rasa så. Det är bara att beklaga. Men det är inget som kommer att märkas för kunderna. Vi har ju ändå levererat det avkastningskrav som vi skulle och det har vi levererat trots affären. Vi har inte skickat över mindre pengar till kommunen.

Kommunens bolag hoppas att få tillbaka en större del av de 4,5 miljonerna i borgenspengarna, men har förlorat 11,6 miljoner kronor. De pengarna har avskrivits, men det är pengar som bolaget förlorat.

Ann-Sofie Wågström menar att 11,6 miljoner kronor inte är så mycket pengar i förhållande till värdet på anläggningarna på 2,4 miljarder kronor. 

– Det är 0,4 procent som detta har kostat oss. Det blir inte så mycket som vi har förlorat. Från början, måste jag ändå göra klart, vindkraften var väldigt gynnsam ekonomiskt när vi gick in i bolaget. Vi gick in i ett välskött bolag. Men det var lite ostyrbart och lite strul med många delägare Moderaterna ville försätta det i konkurs, men då valde vi att solidariskt   ta ett ansvar att avveckla företaget på allra bästa sätt. Jag är inte säker på att vi ens hade fått tillbaka de pengarna på 60 procent om vi hade försatt bolaget i konkurs.  Vi har lyckats sälja vindkraftverk till Slitevind som betalar så att vi inte har några övriga skulder. Vi har förlorat pengar, men vi har kommit ur det på ett bra sätt   

Enligt Wågström blir det inte höjda taxor på grund av affären, men hon medger att vinsten för Energi och Miljö på 140 miljoner 2015 kunde ha varit större utan investeringen i Samkraft

– Ja, visst. Men elkunderna har vunnit mycket på de låga elpriserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".