Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lärarförbundet i Eskilstuna uppvaktade politikerna om skolpengar

Uppdaterat torsdag 28 april 2016 kl 09.12
Publicerat torsdag 28 april 2016 kl 07.29
Cecilia Rahbek Nöhr, Lärarförbundet: Vi vill ha pengar nu
(6:13 min)
Cecilia Rahbek Nöhr, ordförande i Lärarförbundet i Eskilstuna och Jari Puustinen, ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio.
Cecilia Rahbek Nöhr, ordförande i Lärarförbundet i Eskilstuna och Jari Puustinen, ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio.

I Eskilstuna uppvaktade Lärarförbundet politikerna klockan 8 och krävde mer pengar till skolan. Uppvaktningen skedde inför kommunfullmäktige.

– Den här gången hoppas vi att de styrande politikerna ska ge oss lite mer pengar till våra verksamheter och inte vänta till 2017, säger Cecilia Rahbek Nöhr, ordförande Lärarförbundet i Eskilstuna. 

Skolpengen har sänkts och Lärarförbundet menar att många skolor ligger back ekonomiskt och behöver mer pengar för att klara en bra verksamhet.

Enligt Lärarförbundet, som tidigare kommit med krav om mer pengar, går lärarna på knäna och elever med behov av särskilt stöd riskerar att inte få den hjälp de behöver.

Häromdagen visade siffror att Eskilstuna klättrar i skolrankingen, men den bygger på läsåret 2014/2015.

Lärarförbundet befarar att Eskilstuna kommer att falla i skolrankingen vid nästa mätning eftersom skolpengen det här läsåret har sänkts.

– Vi kommer att sjunka igen som en gråsten. Man kan inte föra en utbildningspolitik på det här sättet att man går upp och ner utan man måste ha en stabil grund att stå på.

Men Jari Puustinen, (M) ordförande i barn- och utbildningsnämnden:

– Nu kommer det ungefär 18,7 miljoner till skolan, en del av överskottet från förra året. Rankingen var positiv och jag tror att vi kommer att ligga fast och öka och inte sjunka som en gråsten. 

Men pengarna skolan fått i år är inte tillräckligt, säger Cecilia Rahbek Nöhr, ordförande Lärarförbundet.

– Vi menar att det inte är tillräckligt. Man har tagit 100 miljoner och framförallt lagt beslag för pengar till nyanlända på 45 miljoner och det drabbar vissa enheter mer än andra. De som tar emot många nyanlända har problem idag, att ha lärare, språkhandledare och olika språkfunktioner på plats och även om man har fått ta del av överskottet så saknas pengar. Redan till hösten kommer man inte kunna ha den organisation som man behöver. Det kan betyda att elever inte får den hjälp de behöver, både nyanlända och andra elever. 

Men Puustinen står på sig.

– Eskilstunas skolor får ca två miljarder kronor för sin verksamhet. Vi sköt till 18,7 miljoner kronor i år och tidigare tio miljoner i strukturtillägg, vi jobbar mycket med att tillgodose resurser och man kan alltid fråga om det är tillräckligt. Vi har en majoritet som jobbar mot ett bestämt mål och det ligger fast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".