Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Parkeringshus byggs vid nya arenan i Eskilstuna

Publicerat fredag 29 april 2016 kl 12.25
Arena i Eskilstuna i flygperspektiv. Foto: AQ arkitekter
Så här ska den nya arenan i Eskilstuna se ut, enligt kommunens planer. Foto: AQ arkitekter

I Eskilstuna finns nu ett konkret förslag om ett parkeringshus i Munktellområdet vid den nya arenan som håller på att byggas.

Hur parkeringshuset ska se ut och vad det kostar ska presenteras i höst.

Från början var det inte tänkt att det skulle finnas ett parkeringshus. Folk skulle, av miljöskäl, ställa bilarna längs vägarna i närheten och gå eller cykla dit, tyckte kommunen och den dåvarande politiska majoriteten med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. 

Men sen dess har kommunen, med Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet, granskat tillgången på parkeringsplatser mer ingående och kommit fram till att det behövs ett parkeringshus.

Det beror, enligt kommunen, på Eskilstunas snabba utveckling där ett antal parkeringsplatser kommer att omvandlas till bostäder. Därför kommer det att finnas ett behov av ca 150 parkeringar i området.

I maj ska kommunstyrelsen fatta beslut om ett parkeringshus som ska börja byggas första halvåret nästa år då arenan ska vara klar.

Det kommunala bolaget Kommunfastigheter föreslås få uppdraget ta fram ett förslag om hur det ska se ut, projektera och äga anläggningen. 

Kommunen ska hänsyn tas till trafiksäkerhet och miljö så att det inte blir för mycket utsläpp av avgaser och att oskyddade trafikanter, cyklister och fotgängare, får en så trygg miljö som möjligt, enligt skrivelsen till kommunsstyrelsen.

Kommunen räknar med att de flesta kommer att ta sig till den nya arenan med buss, cykel och gå dit och att de som bor på längre ifrån kommer att ta bilen.  

Parkeringshuset föreslås ha ett "flexibelt gatuplan" vilket innebär att det kan omvandlas till verksamhetslokaler om behovet av bilparkering skulle bli mindre än vad kommunen bedömer nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".