Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Odinsoldaters valborgsnattvandring skapar oro i Strängnäs

Publicerat fredag 29 april 2016 kl 12.36
Ung invandrartjej om Soldiers of Odins nattvandring: Läskigt, känner mig rädd
(5:33 min)
Valborgseld brinner. Foto: Fredrik Blomberg/P4 Sörmland
Foto: Fredrik Blomberg/ Sveriges Radio

Den nattvandring som organisationen Soldiers of Odin planerar att  genomföra i Strängnäs på Valborgsmässoafton väcker stor oro bland de Strängnäsbor vi talat med.

Organisationen som under kort tid fått många anhängare i sociala medier som Facebook betecknas av tidskriften Expo som främlingsfientlig och har enligt Expo flera högerextremister i ledande ställning.

Kajsa Westman är en av de som inte vill ha dem på Strängnäs gator.

– Jag tycker inte om det, jag ser dem som en rasistisk organisation. Jag är orolig för att det ska hända nånting, vi har ju flera asylboenden här också. Jag vill inte att de ska vara här, säger hon. 

Gärna nattvandring med föräldrar på stan eller liknande det kan vara befogat en Valborg, men inte Soldiers of Odin - det är vad de flesta Strängnäsbor vi talat med uttrycker. Några har aldrig hört talas om organisationen, men av dem vi frågat utanför gallerian Präntaren så är det bara en person som är positivt inställd till att organisationen som enligt den antirasistiska tidskriften Expo har flera grovt kriminella personer bland medlemmarna och flera högerextremister i sin ledning ska nattvandra i Strängnäs.

– Jo, det är väl bra att de gör det. Jag vet inte riktigt vad de ska göra, jag känner inte till dem så mycket de är väl nya här i stan vad jag vet.

Även om de skulle finnas längst ute på högerkanten, extremhögern?

– Det går väl bra det med, säger mannen som är i 60-års åldern och vill vara anonym.

Solidiers of Odin grundades i Finland hösten 2015 av nazisten Mika Ranta och finns idag enligt gruppens egna uppgifter i 17 länder.

I Sverige var det Mikael Johansson med förflutet i numera insomnade högerextrema nationaldemokraterna som i februari startade den första svenska avdelningen och sen dess har ett 20-tal avdelningar startats i stora delar av landet.

I sociala medier har gruppen fått stort genomslag med närmare 8 000 anhängare på Facebook.

I Sörmland finns supportgrupper till organisationen i Eskilstuna och i Strängnäs.

Maud Zetterberg tycker inte heller hon om att organisationen ska nattvandra i Strängnäs. Hon tycker att det är bra om föräldrar är med och nattvandrar det kan behövas en Valborgsmässoafton när många ungdomar är ute på stan, och det har hon själv gjort. Men inte Soldiers of Odin, anser hon.

– Nej, de hör inte hemma här, säger hon. 

Två reportrar från Aftonbladet har följt organisationens avdelning i Stockholm inifrån.

De beskriver organisationen som högerextrem och grovt kriminellt belastad.

Av de 99 personer Aftonbladet granskat är 45 dömda för brott, skriver tidningen. Och retoriken är enligt tidningen högerextrem av samma typ som förekommer anonymt i kommentarsfälten, de hatar muslimer, kallar flyktingar för "avfall" och förväntar sig att ett inbördeskrig snart ska bryta ut, skriver Aftonbladet.

– Jag tycker att det är obehagligt. Det är en slags medborgargarde på yttersta högerkanten. Och det oroar mig av flera skäl, jag vet inte om jag behöver utveckla det ytterligare, men det känns oroväckande tycker jag,  säger strängnäskvinnan Ella Kilim. 

Ett 50-tal av Soldiers of Odins anhängare deltog enligt Aftonbaldet i den högerextrema Folkets Demonstration i Stockholm i mitten av mars, tillsammans med nazister från bland annat Svenska motståndsrörelsen.

Khazana Khasraw känner sig inte trygg med att Soldiers of Odin ska nattvandra i Strängnäs i helgen.

– Jag tycker inte alls om det, det är läskigt och jag känner mig rädd, de är ju våldsamma. Jag tycker att polisen borde sätta stopp för det, säger hon.

– Alla människor som har någon slags emblem på ryggen tycker jag att man ska vara lite misstänksam mot, säger Strängnäsbon Jörgen Ekström.

Men kan det inte vara bra en sån här kväll, att det är några som är ute då? 

– Jo, det är alltid bra. Men då tycker jag nog att vanliga människor, gärna vuxna som kan vara någon typ av förebilder. Jag tror inte att man ska ha människor som bär någon typ av västar eller så, i min värld så tycker jag inte att det är något att ha, säger han.

P4 Sörmland har varit i kontakt med en företrädare för Soldiers of Odin i Strängnäs som avböjer att kommentera vår artikel. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".