Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora priskillnader på båtplats i Oxelösund och Strängnäs

Publicerat söndag 1 maj 2016 kl 11.30
"Det vore bra om man tagit kontakt och diskuterat prisnivån, men det har inte skett"
(1:58 min)
Båtägarna Bengt Sundgren o Jan Skoglund, segelsällskapets sekreterare, Strängnäs
Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio

Från och med den här säsongen slipper båtägare, som vill ha sin båt i Strängnäs och Oxelösund, att hyra båtplats av Promarina. 

Många båtägare i Strängnäs och Oxelösund kunde dra en lättnandes suck när beskedet kom att hårt kritiserade Promarina köpts ut av kommunerna.

Båda kommunerna har i förtid sagt upp arrendeavtalet efter stort missnöje från båtägarna.

Men priset för en båtplats skiljer nu stort i de  båda kommunerna.

I Oxelösund har priset med vissa undantag sänkts rejält och ligger nu i nivå med andra uthyrare i området.

En ganska genomsnittligt stor båtplats, tre meter bred med åtta meter långa bommar i Östersviken som Promarina tog 6 600 kronor för förra året kostar nu 4080 kronor, en prissänkning på två och ett halvt tusen kronor.

Enligt Per Blom, på det kommunala bostadsbolaget Kustbostäder som förvaltar båtplatserna i Oxelösund så har det kommit tillbaka fler båtägare som tidigare haft sin båt i Oxelösund, men som haft sommarplats vid andra hamnar när priserna i Oxelösund skenade iväg.

Men i Strängnäs så föreslås priserna ligga kvar på samma nivå som Promarina hade förra säsongen, trots att det nu är kommunen som tagit över.

Flera båtägare vi talat med säger sig vara besvikna på detta, och menar att Promarina höjt priser utan att genomföra de förbättringar de lovat.

 – Det vore bra om kommunen hade tagit kontakt och diskuterat prisnivån, men det har inte skett, säger Jan Skoglund, sekreterare i Strängnäs segelsällskap.

Enligt Jan Skoglund så har han under de två år han haft båt i Strängnäs fått känna av en kraftig höjning av priset, och när han får höra att Oxelösunds kommun sänker priserna så tycker han att det vore lämpligt att Strängnäs gjorde detsamma.

– Det hade varit trevligt om vi hade fått den möjligheten också, säger han.

I Oxelösund satsar kommunen i år på en miljon kronor på upprustning utöver det löpande underhållet som enligt kommunen varit kraftigt eftersatt.

Bland annat har 40 stycken grova kättingar bytts ut för att garantera att bryggorna ligger kvar förankrade vid botten, en viktig säkerhetsåtgärd som kommunen tvingats ta tag i.

I Strängnäs har kommunen trots att sjösättningarna är i full gång ännu inte informerat om att kommunen tagit över och Jan Skoglund fick själv ta kontakt med kommunen för att veta att han har båtplatsen kvar.

Teknik och serviceförvaltningens chef Lars Ekström bekräftar för P4 Sörmland att kommunen är sent ute, men att man har fullt upp att klara övertagandet. Till hösten ska man inleda en dialog om utvecklingen i hamnen, där kommunen ska satsa en miljon kronor under en tvåårsperiod.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".