Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Misstänkta stölder inom hemtjänsten svåra att utreda

Publicerat tisdag 3 maj 2016 kl 05.30
Stölder inom hemtjänsten svåra att utreda
(1:54 min)
Äldre person med randig morgonrock greppar en rollator. Foto: Bertil Persson/TT.
1 av 2
En person som har hemtjänst kan få besök av många olika personer på kort tid och stölder blir därför svåra att utreda. Foto: Bertil Persson/TT.
Iris Jansson i blå, stickad tröja och vitt pärlhalsband. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
2 av 2
Eskilstunabon Iris Jansson, som själv har hemtjänst, litar på personalen. Hon tror att stölder är ovanliga. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

I Sörmland har 500 misstänkta fall av stölder hemma hos personer med funktionsnedsättningar anmälts de senaste åren och där ingår äldre med hemtjänst. Men polisutredningarna läggs nästan alltid ner.

Sedan år 2012 har polisen i Sörmland tagit emot fler än 1 500 anmälningar om misstänkta stölder i bostäder, där det inte skett något inbrott.

Många av de drabbade är personer med funktionsnedsättningar, och här ingår också äldre med hemtjänst. Den här gruppen står för en tredjedel av anmälningarna, drygt 500 stycken.

Det visar siffror som polisen tagit fram åt P4 Sörmland.

Bland de 32 anmälningar som kommit in sedan i januari finns hemtjänstpersonal med bland tänkbara misstänkta i 17 fall.

Det rör sig bland annat om stölder av kontanter, smycken och narkotikaklassade mediciner.

I de flesta fallen har polisutredningen lagts ner direkt, utan att någon förundersökning inletts.

Ofta har så pass många olika personer besökt bostaden att det är omöjligt att peka ut någon.

– Det kan både vara anhöriga, vänner, hantverkare, hemtjänstpersonal och annan vårdpersonal, säger David Westlin, tillförordnad gruppchef för en av utredningsgrupperna på polisen i Eskilstuna.

I några av fallen har föremålen dykt upp senare – hemtjänstpersonal kan bli oskyldigt anklagad när saker försvinner.

Men de flesta fallen förblir olösta.

Det förekommer också att äldre blir av med pengar när de har lämnat ut kontokort och pinkoder till hemtjänstpersonal. Det har hänt i bland annat Eskilstuna, Nyköping och Oxelösund.

Även där är bevisläget svårt, enligt David Westlin.

I vintras blev en Torshällabo av med en stor summa pengar, 30 000 kronor enligt polisanmälan, efter att ha lämnat ut sitt kontokort till hemtjänstpersonal. 

Det hela uppdagades när Kronofogden skickade ett kravbrev, eftersom hyran inte blivit betald – kontot var tomt när autogirot skulle dras.

Polisen förhörde den kvinna på hemtjänsten som gjort uttagen, och hennes förklaring var att vårdtagaren ville ha kontanter till nyår och skicka pengar till sina släktingar, bland annat.

Men pengarna var borta och vårdtagaren själv kunde inte redogöra för vad som hänt.

Förundersökningsledaren Kenneth Wiklund lade motvilligt ned utredningen.

– Det känns inte bra att lägga ned ett sådant här fall. Vi känner oss inte helt nöjda, vi tycker det är väldigt tveksamt. Som anställd inom hemtjänsten, om en klient begär att få ut massa pengar, så skulle jag ha frågat min chef om det här verkligen är något jag ska hjälpa till med, säger Kenneth Wiklund.

När det gäller föremål som försvunnit och som kan spåras, är chanserna större att utredningen går vidare.

En kvinna i Eskilstuna, som jobbade inom hemtjänsten i en kommun utanför länet, dömdes nyligen för grov stöld efter att ha stulit guldsmycken hos äldre och sedan pantat dem för att finansiera sitt missbruk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".