Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ettårige Milton från Oxelösund nära torka ut

Publicerat tisdag 3 maj 2016 kl 14.44
"Detta önskar jag inte min värsta fiende"
(1:44 min)
Akutmottagningen på Nyköpings Lasarett
Akutmottagningen på Nyköpings lasarett. Foto: Maria Blanco/Sveriges Radio

Ettårige Milton vårdades för lunginflammation, men höll på att torka ut utan att Nyköpings lasarett ville undersöka honom.

Detta hände i slutet av april i år och föräldrarna Peter och Elena Liikanen Lauge från Oxelösund har inte hämtat sig riktigt än

Han kom in till Mälarsjukhuset i Eskilstuna i grevens tid. Ett dygn till och han kunde ha dött av uttorkning.

Det säger Peter Liikanen Lauge, pappa till ettårige Milton och berättar att det började med att pojken drabbades av lunginflammation. Medicinerna mot sjukdomen orsakade i sin illamående och diarréer.

Genom kontakt med sjukvården i Nyköping fick de medicin mot både illamåendet och diarréerna utan resultat.

– Vi hade dagligen kontakt med lasarettet, men fick lugnande besked. Milton fixar det, han har reserver, sade man från sjukvården, berättar Peter Liikanen Lauge.

Illamåendet fortsatte och liksom kontakterna med Nyköpings lasarett, men föräldrarna fick hela tiden lugnande besked utan att pojken kallades in för bedömning.

Efter några dagar kontaktade de sjukvårdsrådgivningen och rekommenderades att ta Milton till akuten direkt. Där, på akuten vid Nyköpings lasarett, bedömdes Milton lida av vätskebrist, men att läget trots allt inte var akut, men de remitterades till Eskilstuna och där fick de andra besked. Behandling sattes in direkt, men uttorkningen försvårade det hela.

– De skulle sätta in infart, men misslyckades flera gånger på grund av att kärlen sprack och det gjorde de för att Milton var så uttorkad, berättar han vidare.

Efteråt har de fått veta att normalvärdet på vätskenivåerna är mellan -3 och 3. Miltons värden låg på -14, enligt Peter Liikanen Lauge.

Efter några dagar av ovisshet piggnade Milton till, men behandlingen hade satts in i sista stund. När föräldrarna frågade personalen om hur det hade gått om de kommit ett dygn fick de beskedet att Milton troligen varit okontaktbar då och att man inte visste om han kunnat räddas.

– Det var en chock. Det är hemskt när man håller på att förlora ett barn och det är något man inte önskar ens sin värsta fiende, säger Peter Liikanen Lauge.

P4 Sörmland har sökt Nyköpings lasarett för en kommentar utan att lyckas nå någon.

Det hela utreds av Inspektionen för vård och omsorg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".