Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Beslut om skyddsjakt på varg överklagas - och avslås

Uppdaterat onsdag 4 maj 2016 kl 14.51
Publicerat onsdag 4 maj 2016 kl 09.04
Varj stirrar i närbild. Foto: Dawn Villella/TT.
Foto: Dawn Villella/TT.

Organisationen Wolf association of Sweden överklagade beslutet om skyddsjakt på varg i Sjundareviret utanför Gnesta. Förvaltningsrätten avslår nu överklagan.

Organisationen vill skydda vargen och tycker att man ska göra annat för att skydda fåren.

Wolf association of Sweden, som är en ideell organisation som vill rädda vargen från förföljelse och utrotning, skriver i sitt överklagande att Molstabergs säteri inte gjort några åtgärder för att skydda sina djur från vargangrepp utan tvärt om motsatt sig alla erbjudanden om hjälp med stängsling och flytt av fåren till nattfållor.

Wolf association menar att arbetet med stängsel har kommit i gång för sent och menar att skyddsjakt inte skulle behövas om djurägarna hade kommit igång med skyddsåtgärder redan förra året när erbjudanden om hjälp med stängsling och bidrag till stängsel var aktuellt.

"Skyddsjakt på varg får inte beviljas innan vissa kriterier är uppfyllda och alternativa åtgärder är vidtagna för att förhindra angrepp och skrämma bort vargarna".

Igår kom länsstyrelsen i Stockholm med beskedet att skyddsjakt införs fram till 10 juni för att skydda får som nu släpps ut på bete. Beslutet innebär att en varg får skjutas.

– Länsstyrelsen bedömer att det finns en stor risk att fårbesättningarna i skyddsjaktsområdet utsätts för vargangrepp när de nu släpps ut på bete. Länsstyrelsen ser i nuläget inga andra möjliga lösningar för att förhindra allvarlig skada, säger Göran Åström som är miljödirektör på Länsstyrelsen.

Wolf association of Sweden vill stoppa skyddsjakten och begär inhibition, det vill säga att skyddsjakten tillfälligt ska stoppas tills Förvaltningsrätten fattar ett definitivt beslut. Men på onsdagseftermiddagen beslutade Förvaltningsrätten att avslå föreningens överklagan och jakten kan nu fortsätta.

– Jakten är tillåten nu och om den pågår i detta nu kan jag inte svara på, sa Jonas Johansson, pressekreterare på länsstyrelsen i Stockholm till P4 Sörmland på onsdagsmorgonen.

Fårägarna vid Molstabergs säteri utanför Gnesta planerar också att överklaga och vill att alla vargar i området ska få skjutas.

Det säger fårägarnas juridiska ombud Björn Aschan till tidningen Lantbruk och Skogsland.

– Beslutet är välmotiverat så det beror inte på det. Men vi förstår inte varför man bara beslutar om skyddsjakt på en varg när det finns tre, kanske fyra. Risken för skador på tamdjur och den sociala oron bland de boende kvarstår så länge någon varg finns kvar, säger Björn Aschan till tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".