Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Effektiviseringar ger bättre ekonomi i Eskilstuna

Publicerat onsdag 4 maj 2016 kl 11.01
Eskilstuna vid ån, med Kloster kyrka i bakgrunden. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
Eskilstunas ekonomi förbättras, men arbetslöshet, stora sociala problem, nyanlända och kostnader för äldre tynger kommunens ekonomi. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.

I Eskilstuna har det ekonomiska läget förbättrats. Prognosen för helåret pekar på ett resultat på 127 miljoner kronor plus. 

Förra året pekade prognosen på minus 115 miljoner kronor mot budget.
Ökade skatteintäkter och statliga bidrag påverkar resultatet, men också de effektiviseringar som har gjorts och görs.

Det ekonomiska resultatet för de tre första månaderna visar att kostnaderna har minskat med drygt en procent på grund av effektiviseringar. Samtidigt har intäkterna ökat med drygt fem procent.

Även om kommunens verksamheter totalt sett går plus så har nämnderna det tufft ekonomiskt. Prognosen visar på en negativ avvikelse mot budgeten på nästan 50 miljoner kronor.

Kommunen har stora problem med arbetslöshet, ett stort antal invånare med försörjningsstöd och unga med sociala problem.

Kostnaderna för försörjningsstöd, externa vårdplaceringar av barn och ungdomar och vård- och omsorgsboenden för äldre ökar.

De senaste tolv månaderna har befolkningen ökat med 1100 personer och det gör att det fortsätter att att vara bostadsbrist. Kommunen hävdar att mycket arbete görs för att bygga bostäder. 

Ca 180 bostäder har fått bygglov och detaljplaner motsvarande över 300 bostäder har antagits av Stadsbyggnadsnämnden. Men det är inte tillräckligt för att ge alla en bostad. Kommunen har ett mål om 5 000 nya bostäder fram till år 2030. 

Inom skolan finns behov av fler platser i förskolan och eleverna blir fler i både grundskola och gymnasium. Det saknas också legitimerad pedagogisk personal i alla verksamheter. Det beror bland annat på pensionsavgångar, men också eftersom nya förskolegrupper startar. Förskolan gör ett underskott på 15 miljoner kronor.

Men när året är slut ska ekonomin inom skolan totalt sett vara i balans, enligt delårsrapporten.

Det relativt stora antalet nyanlända sätter press på kommunen. Nya förberedelseklasser har startats för att ta hand om de nya eleverna, men på högstadieskolor har kapaciteten inte räckt till.

Under första kvartalet i år har totalt 111 ensamkommande barn kommit till Eskilstuna, och överförmyndarnämnden har haft svårt att hitta gode män till alla barn och unga, men eftersom frivilligorganisationer och samhället i övrigt har hjälpt till med insatser så har det underlättat arbetet, enligt kommunen.

Samtidigt som arbetslösheten minskar bland unga, så ligger den totala arbetslösheten i Eskilstuna på knappt 14 procent.

Antalet hushåll som har försörjningsstöd fortsätter att minska, men kostnaderna ökar eftersom staten har höjt ersättningen, riksnormen, från och med 1 januari och att hushållens inkomster generellt har sjunkit.

Enligt delårsrapporten att behoven av vård och omsorg är fortsatt stora, både för barn, vuxna och äldre. Däremot har köerna för boende inom vård- och omsorg helt upphört.

De sociala problemen i Eskilstuna gör att vården av barn och unga, men också av vuxna, går med minus. Öppna insatser och vård på hemmaplan har inte varit tillräckliga för att lösa de komplexa problem som finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".