Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Så ska du äta på Kristi himmelsfärd

Publicerat onsdag 4 maj 2016 kl 14.20
Hans Naess: Livet vaknar och det kommer primörer ur marken
(1:21 min)
Kristi Himmelsfärdsmeny.
Foto: Hans Naess.

Matambassadören och matälskaren Hans Naess hjälper dig fira Kristi himmelsfärdshelgen med tre rätter och tre primörer.

Flera av våra svenska helger firar vi med de klassiska ägghalvorna, Jansons frestelse och kanske en bit sill. Men hur firar man egentligen Kristi himmelsfärd?

Morgon i P4 Sörmland tog hjälp av matambassadören, matälskaren tillika årets sörmlänning Hans Naess för dig som vill äta både gott, nytt och lokalt med de du tycker om.  

Välkomstdrink

  • 2cl rabarberlikör
  • 4cl gin
  • 2cl citron

Skaka i shaker och häll upp i Martini-glas.

Förrätt

Nässelsoppa med pocherat ägg

  • l liter nässlor, nyplockade toppskott
  • salt
  • 1 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk grönsaksfond
  • 5 dl kokvatten
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 st ägg
  • 1 l vatten
  • lite ättika
  1. Skölj nässlorna noga, ta bort rötter och grova delar.
  2. Koka upp vatten i en kastrull och salta lätt. Lägg i nässlorna, koka några minuter. Sila av kokvattnet men spar det.
  3. Hacka nässlorna.
  4. Fräs smör och mjöl i en kastrull och späd med nässelspadet.
  5. Tillsätt grönsaksfond och späd med resten av vattnet. Koka ett par minuter.
  6. Tillsätt nässlorna och grädden.
  7. Smaka av med salt & peppar och mixa slät.
  8. Koka upp vatten och ättika.
  9. Knäck äggen i en liten skål, ett och ett, och sjud dem i vattnet precis under kokpunkten i ca två minuter.
  10. Ta upp dem och lägg i kallt vatten.
  11. Servera soppan direkt med ett pocherat ägg som gärna delas precis innan servering.
  12. Går bra att servera kokt ägg istället för pocherat


Varmrätt

Grillad Hjälmaregös med sparris och nässelhollandaise

  • 3 dl nässlor
  • ekologisk grön sparris
  • 2 dl hollandaise - Vill du göra egen (alltid godare) se recept nedan.
  • 1 knippe gräslök
  • olja
  • En lagom stor gös
  • 2 ekologiska citroner
  • salt
  • peppar
  • Het grill
  1. Koka nässlorna snabbt i lättsaltat vatten. Häll av det mesta av vattnet. Mixa nässlorna till en slät pasta. Blanda ner i hollandaise. Ställ i kylskåpet.
  2. Pensla sparrisen med olja och strö på lite salt. Lägg på grillen och grilla när det är riktigt hett. När sparrisen är mjuk ta bort och slå in i folie.
  3. Lägg fisken på grillen med skinnet nedåt salt och lite peppar. Om det är en filé utan skinn så lägg den på en bit folie alternativt på en blötlagd bräda av t ex al.
  4. Är fisken hel med ben så salta och peppra i buken och fyll med citron.
  5. Dela citroner och lägg med frukköttet mot värmen.
  6. Ta fram sparrisen lägg på ett vackert fat. Slå över den vacker gröna hollandaissåsen.
  7. Strö över rikligt med fint hackad gräslök
  8. Nu är fisken klar. Lägg upp på ett fat. Salta och dra några tag med pepparkvarnen. Pressa över lite citronsaft. Strö över rikligt med gräslök.
  9. Lägg de grillade citronhalvorna på fatet

Vill du göra egen hollandaise så är detta ett bra och enkelt recept:

Hollandaise

  • 250 g ekologiskt smör
  • 3 äggulor
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 0,5 citron, saften
  • salt och vitpeppar
  1. Smält (skira) smöret. Passa så det inte bränns.
  2. Vispa ihop äggulorna med vinäger och citron i en mindre rostfri kastrull.
  3. Värm kastrullen i vattenbad. Låt inte vattnet koka, utan håll ca 98 grader.
  4. Rör hela tiden äggen tills de tjocknat något.
  5. Rör ned lite i taget av det smälta smöret.
  6. Vispa tills såsen tjocknar.
  7. Smaksätt med salt och vitpeppar.


Dessert

Smörstekt rabarber med sockerkaka och grädde

  1. Dela några stjälkar rabarber och stek dem mjuka i smör
  2. Baka en sockerkaka
  3. Mjukvispa grädde

Lägg rabarber och grädde på en lagom tjock skiva sockerkaka. Har ni köpt hem rabarberlikör så kan ni hälla lite på sockerkakan innan ni lägger det andra goda.


Dryck

Rabarberdryck

  • 500 g finskuren rabarber
  1. Häll över 800 g kokhett vatten
  2. Låt stå över natten
  3. Sila och söt med socker. Högst 9g socker per 100 g dryck


Ät och njut i trevliga vänners sällskap.

//Hans Naess

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".