Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisen får svidande kritik efter isolyckan i Nyköping

Publicerat onsdag 4 maj 2016 kl 16.27
Polisens internutredare: Det gjordes ett flertal anmärkningsvärda prioriteringar
(1:43 min)
Långfärdsskridskoåkare.
Långfärdsskridskoåkare. Foto: Per Thyrén

Polisens agerande vid isolyckan vid Vålarö utanför Nyköping i mitten av januari då två äldre långfärdsskridskoåkare omkom, får nu svidande kritik av polisens internutredare.

Klockan var tjugo över fyra den 19 januari när oroliga anhöriga ringde SOS och slog larm om att två män i 70-års åldern som var ute och åkte långfärdsskridskor mellan Vålarö och Svärdsklova saknades. De hade åkte ut vid 12-tiden på dagen men gick inte att nå via sina mobiler och eftersom det blivit mörkt ute så var de anhöriga oroliga för att något kunde ha hänt dem i den tiogradiga kylan.

SOS Alarm kopplade direkt samtalet vidare till polisen, men trots att man kunde befara att de bägge männen gått ned sig på isen så kontaktades inte sjöfartsverkets sjöräddningscentral, JRCC, förrän efter en och en halv timme. JRCC drog då omedelbart igång ett stort räddningspådrag, med flyg och helikoptrar med värmekamera och svävare, men insatsen till trots så hittades inte de båda förrän senare på kvällen döda.

Efter att den särskilda åklagarkammaren beslutat att inte inleda någon förundersökning så beslutade polisen att gruppen för skiljande och disciplinärenden skulle göra en arbetsrättslig prövning och det är den som nu är klar.

Och kritiken är alltså svidande mot tjänsthavande vakthavande befäl.

Det vakthavande befälet borde enligt beslutet ha agerat utifrån det faktum att det gällde en sjöolycka på hav, och då kontaktat JRCC som han som vakthavande ska veta är den myndighet som ansvarar och leder räddningsaktioner vid kusten och i de stora sjöarna. Han borde också ha kontrollerat med SOS Alarm för att försäkra sig om att JRCC verkligen var informerade.

Åtminstone borde det vakthavande befälet, enligt beslutet, redan vid det första larmet från en anhörig ha beordrat ut en polispatrull för att leta efter männen och deras bil och inte överlåtit till de anhöriga att leta, det är ett rimligt krav säger biträdande regionpolischef Torbjörn Johansson i beslutet - och det fanns enligt beslutet också en patrull i Nyköping som var tillgänglig. Han borde också ha prioriterat upp händelsen från prio 3 till en prio 2 händelse.

Sammantaget har det vakthavande befälet enligt beslutet gjort ett flertal anmärkningsvärda prioriteringar, och för det förtjänar han kritik.

Men - hans agerande bedöms som oaktsamhet och som en ringa tjänsteförseelse och han slipper därmed disciplinpåföljd.

P4 Sörmland har tidigare rapporterat att SOS Alarm uppdaterat sina rutiner och efter det inträffade ska de nu alltid koppla liknande ärenden parallellt till JRCC och inte enbart till polisen som i det aktuella fallet..

Polisedningen i Eskilstuna vill inte kommentera den här kritiken förrän man pratat med de inblandade.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".