Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Arkitekten bakom Sporthallen tillbaka i Eskilstuna

Publicerat lördag 7 maj 2016 kl 18.52
"Jag följer handbollen på teve för då får jag se hallen"
(5:21 min)
Sture Billhed, 91 år, i Sporthallen i Eskilstuna. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
Sture Billhed, 91 år, var en av dem som låg bakom hur Sporthallen i Eskilstuna utformades. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.

Idén till Sporthallen i Eskilstuna fanns redan på 30-talet. Den stod klar 1955 och 61 år senare är epoken över. Arkitekten som låg bakom Sporthallens utformning, Sture Billhed, 91 år, var på plats i Sporthallen på lördagen. 

På lördagen tog handbollsentusiasterna farväl av Sporthallen i Eskilstuna med bland annat två veteranmatcher på dam- och herrsidan. Det blev de sista handbollsmatcherna som spelades i hallen.

Hallen från 1955 ska rivas och ge plats åt Mälardalens högskola, som ska bygga nya högskolelokaler på platsen där hallen ligger.

Idén till Sporthallen kom redan på 30-talet.

Det var arkitektfirman Gustav Lettström i Stockholm som låg bakom utformningen. Arkitekten Sture Billhed, född i Gnesta, arbetade på företaget och flyttade till Eskilstuna 1950 och bodde där i fem år tillsammans med sin hustru. Idag är han änkeman.

Under helgen är han på besök i Eskilstuna i samband med arrangemanget i Sporthallen.

Billhed berättar att han fick anställning hos arkitekt Gustaf Lettström i Stockholm. Arkitektkontoret hade fått uppdrag av Eskilstuna kommun att tillsammans med dåvarande länsarkitekt Ljung komma med ett förslag till lokaler för inomhusidrott i Eskilstuna.

– Gustav Lettström gav mig uppdraget att starta ett avdelningskontor här. 50 flyttade vi hit och det var efter kriget. Då lämnade regeringen över till Gunnar Sträng att sköta tillståndsgivningen. Eskilstuna kom på första plats inför tillståndsgivningen för att de hade den bästa utredningen.  

Men arkitektkontoret var på väg att inte kunna genomföra hallprojektet.

Sture Billhed berättar att statsrådet Gunnar Sträng skrev ett brev till Eskilstuna kommun med ett tydligt besked:

"Förutsättningen för att överhuvudtaget få använda tillståndet är att ni sätter spaden i jorden senast sex månader efter regeringsbeslut. Beslutet väntas om en vecka".

– Vi hade i praktiken fyra och en halv månad på oss - inte sex - på oss att göra entrepenadhandlingar till hela det här komplexet. Då ringde jag till Lettström och sa att det här går inte. Det är uteslutet, sa jag. Vad skulle det betyda, sa han, om landets tidningar skriver: Eskilstuna fick tillståndet, men Lettströms kontor hann inte göra ritningarna?

Hur blev det då?

– Jag sa att vi har en chans att göra färre entrepenadhandlingar och en chef i Stockholm gjorde beskrivningen, och vi var tre man på kontoret och slet som djur och klarade tiden. 

Sture Billhed har fortfarande en stark relation till Sporthallen och tiden i Eskilstuna och det är förstås lite känslomässigt nu när han besöker Sporthallen för sista gången.

– Jo, men jag är så pass praktisk, så att jag stödjer det förslag som är lagt. 

Han berättar för P4 Sörmland att han följer Guifs matcher på tv.

– Jag följer det på tv, för då får jag inte bara se på handboll utan jag får se hallen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".