Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Populär båtsportsled i Mälaren läggs ned

Publicerat tisdag 10 maj 2016 kl 05.30
Båtsportled mellan Strängnäs och Enköping i Mälaren läggs ned
(3:00 min)
Röka Ström och karta.
1 av 3
Röka Ström. Foto och illustration: Tommi Rotonen.
Rolf Carlsson, ordf, Strängnäs segelsällskap
2 av 3
Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio
Lars Tysklind, Svenska Sjöräddningssällskapet i Strängnäs.
3 av 3
Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Den populära båtleden tvärs över Mälaren från Strängnäs mot Enköping  läggs ned på grund av nya internationella regler med krav på ny sjömätning.

Båtsportsleden kom till som ett arbetsmarknadsprojekt i början på 1990-talet och ägs av Strängnäs segelsällskap.

Segelsällskapet anser sig inte ha råd med den nya sjömätning som krävs för att leden ska kunna vara kvar, och vare sig Sjöfartsverket eller kommunen har visat något intresse att hjälpa till ekonomiskt. Och om klubben skulle välja att behålla leden trots att den inte lever upp till de nya internationella reglerna för sjökort som gäller sen några år tillbaka så skulle segelsällskapet kunna bli juridiskt och ekonomiskt ansvariga vid en grundstötning. 

Nedläggningen möts av protester från stora delar av båtlivet i Mälaren, och Rolf Carlsson, ordförande i segelsällskapet är oroad.

– Det är väldigt tråkigt för fritidsbåtstrafiken. Konsekvensen kommer att bli att det kommer att bli ökad fritidsbåtsverksamhet i de stora farlederna och det är självklart att det medför risker, säger Rolf Carlsson.

Under mer än ett år har diskussionen med Sjöfartsverket, Trasportstyrelsen och kommunen pågått men nu har segelsällskapet gett upp och sökt och fått tillstånd att dra in de 25 prickarna som kantar den svårnavigerade Rökaström-leden.

Leden går över ofullständigt uppmätta vatten där senaste officiella sjömätningen gjordes i mitten av 1800-talet och den mätning som runt 1990 alltså gjordes som ett arbetsmarknadsprojekt lever inte upp till de nya internationella reglerna för sjömätning.

Rolf Carlssons oro delas av losten Anders Knutas som anser att det innebär en ökad risk om det blir fler fritidsbåtar där han lotsar fram de stora fartygen i Mälarens trånga farleder.

Ställföreträdande räddningschefen i Strängnäs Mårten Eskilsson säger att leden ibland utnyttjas vid deras utryckningar och att räddningstjänsten inte blivit tillfrågad när nedläggningshotet diskuterats i kommunen.

Leden är viktig även när Sjöräddningen rycker ut för att rädda liv på Mälaren, och en nedläggning skulle kunna få en negativ påverkan.  

– Vi måste ju tänka oss för betydligt mer för det här är ett svårnavigerat område, det är väldigt grunt och det finns ganska mycket stenar, så att jag ser väl inte fram mot att åka där utan den här båtsportsleden, säger Lars Tysklind, Sjöräddningssällskapet i Strängnäs.

Så det här är en farled som är viktig även för er?

– Alla vägar är viktiga för oss här, vi kan ju få larm på vilken plats som helst och vill ju alltid gå den närmaste vägen. Och i några fall så är det här den närmaste vägen, säger Lars Tysklind.

Att farleden nu läggs ned har mötts av protester från segelsällskap i både Uppland och Västmanland och från Mälarens båtförbund som organiserar ett 20-tal båtklubbar.

– Vår uppgift och det vi vill värna om är att det ska vara säkert att förflytta sig i farleder, så att inte en utmärkning är vilseledande, så att prickarna i det här fallet då, står på avsedd djupkurva och skyddar för aktuellt hinder, säger Mats Hörström, nautisk handläggare på Transportstyrelsen, där beslutet är fattat i samråd med Sjöfartsverket att avveckla utprickningen.

Strängnäs segelsällskap planerar att ta bort prickarna som utmärker farleden före sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".