Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sarita Hotti (S) självkritisk om cyklandet i Eskilstuna

Publicerat fredag 13 maj 2016 kl 15.38
Sarita Hotti (S) Det är självklart inte bra
(4:59 min)
Sarita Hotti, i bakgrunden bilar och gröna träd. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Andelen cyklister i Eskilstuna har inte ökat på fem år trots att kommunen satsat 100 miljoner kronor mellan 2012 och förra året. Sarita Hotti, stadsbyggnadsnämndens ordförande är självkritisk.

Hon säger att det är rätt att satsa på att öka andelen cyklister, men tråkigt att det inte gett det resultat som var målet.

– Det är självklart inte bra, men kvalitén har ökat för de som cyklar. Vi har fått ett bättre cykelvägnät. Vi har väl fungerande cykelbanenät för de som åker in mot centrum

Men det finns fortfarande brister, speciellt i centrum där cykelvägarna inte riktigt hänger ihop.

– Till centralstationen går det ingen cykelväg. Det behöver vi se över när vi bygger resecentrum.

Kommunens resevaneundersökning visar att andelen cyklister i Eskilstuna har legat på samma nivå i fem år - 13 procent. Det är en lika stor andel som 2010.

– Vi måste jobba med folks medvetenhet. Vi vet att de korta resorna i centrum med bil ligger fortfarande kvar på 17 procent och det är alldeles för mycket. Vi behöver mobilisera för de hållbara resorna, som måste öka, att man väljer att ta cykeln, gå eller åka kollektivt. Vi måste fortsätta att marknadsföra cykeln

Eskilstuna har som målsättning att 26 procent ska cykla 2020, men Hotti tror att det är en för ambitiös målsättning.

– Den är möjligen för ambitiös. Vi får se det som en helhet och öka det hållbara resandet, gå, cykla eller åka buss och bussåkandet ökar ju. 

Hon tror att man kan binda ihop de cykelvägar som finns och skylta bättre.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".